Resultat
Projektresultaten visar utöver energibesparing hos deltagande företag identifierades många olika mervärden i samband med genomförda energieffektiviseringsåtgärder. Flera av dessa mervärden kunde också värderas i monetära termer med det inom projektet utvecklade verktyget. Exempel på identifierade och värderade mervärden: minskade kostnader för drift och underhåll, minskade utsläpp av CO2, ökad tillförlitlighet i produktionen/färre stopp, ökad säkerhet, behagligare temperatur/ökad komfort, minskad bullernivå, förbättrad produktkvalitet och förbättrat ljus/ljuskvalitet.
Syfte och mål
Via samverkan mellan akademi, offentlig sektor och näringsliv, har syftet med projektet varit att bidra till en mer koldioxidsnål och energieffektiv industriell produktion genom kunskapsspridning om mervärden av energieffektivisering och hållbarhetsaspekter, samt att utveckla och använda ett beslutsstödsverktyg kring mervärden vid energirelaterade investeringsbedömningar. Projektet har byggt på kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan projektmedarbetande forskare och ett nätverk av åtta regionala tillverkningsföretag inom vilket projektet har introducerat mervärdeskonceptet och involverat deltagande företag i arbetet med att ta fram verktyget.
Bakgrund
Svensk industri bör strategiskt arbeta för ökad energi- och resurseffektivitet på en global marknad med knappare resurser. Arbetet är av stor vikt för att svensk industri ska vara långsiktigt konkurrenskraftig.
För att kunna uppnå en ökad effektivitet, spelar kalkyler och beslutsunderlag en stor roll. Rättvisande underlag är en förutsättning för att företag ska kunna fatta framgångsrika beslut kring energirelaterade investeringar.
Kunskapen kring hur beslutsunderlagen för energiinvesteringar ser ut, är dessvärre bristfällig – både lokalt i Östergötland och i hela landet. De studier som finns, pekar på att sådana investeringar inte alltid hanteras på ett strategiskt sätt av industriföretag.