Funktionell avbildning av hjärnan

fMRI of the brain
fMRI-avbildning av hjärnan

Med funktionell magnetresonanstomografi (fMRI) kan man avbilda hjärnans funktion. Genom att kombinera fMRI med EEG drar vi nytta av den goda rumsliga upplösningen vid fMRI och den goda tidsupplösningen vid EEG. Vi använder bl.a. kombinerad fMRI-EEG och matematisk modellering för att studera hjärnans funktion vid olika mentala tillstånd, t.ex. sömn, vakenhet, meditation och smärta.

Modern teknik har möjliggjort visualisering av den mänskliga hjärnans funktion. Med hjälp av bland annat funktionell magnetresonanstomografi (fMRI) och EEG har kunskaperna om hjärnans funktion väsentligen ökat de senaste åren. Idag vet vi att hjärnan består av ett stort antal funktionella enheter i ett komplext samarbete. Min forskning syftar till att studera neurobiologiska mekanismer i hjärnans nätverk för att i framtiden bättre kunna förstå sambanden mellan olika mentala tillstånd och hjärnans biologiska funktion. Nedan finns korta beskrivningar av olika projekt som jag medverkar i.

Meditation

Hjärna avbildad under meditation

Det är nu påvisat att meditation förändrar aktiviteten i hjärnans nätverk. Vi studerar hur hjärnan förändras av olika meditativa tillstånd och hur träning i olika meditationstekniker kan påverka hjärnans plasticitet för ett ökat välmående.

Smärta

aINS-network in the brain 

Smärta är en komplex samverkan mellan hjärna och kropp. Vi studerar smärta hos patienter med irritable bowel syndrome (IBS) och generaliserad smärta.

Sömn och vakenhet

Sleep pathways 

Hjärnan reglerar sömn och vakenhet genom nervbanor som förbinder hjärnstammen, hypothalamus och thalamus med hjärnbarken. Vi använder bland annat kombinerad fMRI-EEG och matematisk modellering för att studera hjärnans funktion under sömn och vakenhet i dessa nervbanor.

Om du vill veta mer:

Sömn är nödvändigt för att vi ska må bra, men vad som händer i hjärnan när vi sover är fortfarande oklart. Vid vissa sjukdomar sover man onormalt mycket, och vid andra kan det vara svårt att sova på natten och att hålla sig vaken under dagen. Maria Engström, professor, berättar hur man kan använda sig av magnetkamera för att studera hjärnans aktivitet vid sömn och vakenhet.

Omslag för publikation ''
Maria Engström, Birgitta Söderfeldt (2010)

Journal of Alternative and Complementary Medicine , Vol.16 , s.597-599 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Mats Larsson, Kirsten Tillisch, Bud Craig, Maria Engström, Jennifer Labus, Bruce Naliboff, Peter Lundberg, Magnus Ström, Emeran Mayer, Susanna Walter (2012)

Gastroenterology , Vol.142 , s.463-472 Vidare till DOI

Forskningsledare

Medarbetare

Organisation