GraBB – Biobank för graviditetsprover

Gravid kvinna.
Fotograf: Adene Sanchez

I ett samarbete mellan LiU, Kvinnokliniken i Linköping och Linköpings Universitetssjukhus har en biobank skapats med blodprover från 8 000 gravida kvinnor i samband med inskrivning på mödrahälsovården i Linköping.

Sverige har en välfungerande mödrahälsovård och förlossningsvård och är ett av länderna med lägst mödra- och spädbarnsdödlighet i världen. Det finns dock fortfarande tillstånd under graviditet och förlossning som innebär allvarlig risk för både mamma och barn, och där en ökad kunskap om dessa tillståndskulle kunna förbättra vården ytterligare. Det gäller framför allt komplikationer under graviditet som rör moderkakans funktion (till exempel havandeskapsförgiftning, hämmad tillväxt hos fostret och för tidig förlossning). Med nya forskningsmetoder (analys av blodprover och genetiska analyser) skulle vi kunna hitta markörer som hjälper oss att tidigt identifiera de graviditeter som kräver ökad övervakning.

Ett annat område där kunskapsläget kan bli bättre är hur gravida kvinnor bryter ner läkemedel samt hur dessa passerar genom moderkakan till barnet. Med hjälp av blodprov där mätning av förekomsten av ett läkemedel i blodet samt genetiska analyser görs, kan man i framtiden sannolikt kunna erbjuda en säkrare dosering läkemedel till gravida. Det finns också ett behov av ökad kunskap om bakomliggande faktorer till komplikationer under förlossningen, exempelvis värksvaghet och relaterad oxytocin-behandling, för att på sikt optimera omhändertagandet av kvinnor i förlossningsvården.

I ett samarbete mellan Kvinnokliniken i Linköping, Linköpings Universitetssjukhus och Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV), Avdelningen för inflammation och infektion (II), LiU, har en biobank skapats med blodprover från 8 000 gravida kvinnor som tackat ja till deltagande i samband med inskrivning på mödrahälsovården i Linköping.

Insamlingen av blodprover pågick mellan åren 2011-2019 och blodprover togs i graviditetsvecka 12-14, i graviditetsvecka 25-29 samt blod från navelsträngen i samband med förlossningen. Från 2014 togs även prov från mamman i samband med förlossningen.

Blodproverna är uppdelade i följande alikvoter; helblod, serum och plasma (se bilaga över provförteckning).

Om du har en forskningsfråga som skulle kunna besvaras med hjälp av prover från Biobanken är du välkommen att ta kontakt med caroline.lilliecreutz@regionostergotland.se och sedan inkomma med en ansökan tillsammans med projektplan samt godkänd ansökan från etikprövningsmyndigheten till biobankens styrgrupp.

Kontakt

Publikationer

Publikationer där biobanken använts

Omslag för publikation ''
Emelie Wolgast, Ann Josefsson, Martin Josefsson, Caroline Lilliecreutz, Margareta Reis (2018)

European Journal of Clinical Pharmacology , Vol.74 , s.535-539 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Daniel Axelsson, Jan Brynhildsen, Marie Blomberg (2019)

PLOS ONE , Vol.14 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Sara Carlhäll, Karin Källén, Annika Thorsell, Marie Blomberg (2018)

Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica , Vol.97 , s.1248-1256 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Muna Atallah Saleh, Michele Compagno, Sofia Pihl, Helena Strevens, Barbro Persson, Jonas Wetterö, Bo Nilsson, Christopher Sjöwall (2022)

Journal of Clinical Medicine , Vol.11 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Lina Wirestam, Sofia Pihl, Muna Atallah Saleh, Jonas Wetterö, Christopher Sjöwall (2021)

Frontiers in Immunology , Vol.12 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Maria Svenvik, Johanna Raffetseder, Lars Brudin, Göran Berg, Sandra Hellberg, Marie Blomberg, Maria C. Jenmalm, Jan Ernerudh (2024)

Frontiers in Immunology , Vol.15 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Anna Sörsjö Stevenazzi, Sofia Pihl, Marie Blomberg, Daniel Axelsson (2024)

Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica , Vol.103 , s.286-293 Vidare till DOI

Organisation