Foto Dylan Gillis, Unsplash
Under 2010-talet har överskuldsättning blivit ett allvarligt problem som ökat bland svenska hushåll. Stigande konsumtionskrav, ungdomsarbetslöshet och en aggressiv kreditmarknad gör unga vuxna till en särskilt sårbar grupp, och de ekonomiska fordringarna på ungdomar ökar. Coronapandemin har också haft starkt negativa konsekvenser på ungas ekonomi, med en ökad skuldsättning som följd.
Överskuldsättning skapar svårigheter vid inträdet i vuxenlivet och tenderar att bli ett långvarigt problem. Trots detta är ungas överskuldsättning ett närmast outforskat ämne i Sverige. Projektet följer ett antal unga vuxna under en treårsperiod, där vi studerar hur överskuldsättning påverkar deras vuxenblivande i termer av etablering på arbets- och bostadsmarknad, men också hur självbild och mer personliga relationer påverkas.
Utgångspunkten i forskningsprojektet "Skuldtyngd - Unga vuxna och skuldens dimensioner" är att överskuldsättning inte enbart är ett ekonomiskt problem. Utifrån ett socialt perspektiv är syftet att undersöka hur olika dimensioner av skuld samspelar i unga skuldsattas liv.
"Skuldtyngd - Unga vuxna och skuldens dimensioner" är ett fyraårigt forskningsprojekt som drivs av Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet i samarbete med Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.