Välkomna till Mimers årliga forskarkonferens den 4–5 november 2025 som i år arrangeras i samarbete med REMESO, Avdelningen för migration, etnicitet och samhälle, Campus Norrköping, vid Linköpings universitet och Sensus Studieförbund. Vid årets konferens är temat Demokrati och medborgarskap i förändring.
Demokrati och medborgarskap i förändring: Utmaningar, motkrafter och folkbildningens roll
Demokratin står inför växande utmaningar världen över. Under de senaste åren har vi sett en nedgång i demokratiskt styre, ökande auktoritära tendenser och minskat förtroende för institutioner. Samtidigt växer medborgerligt engagemang, sociala rörelser och nya former av deltagande fram som motkrafter till dessa utvecklingar. Parallellt med detta diskuteras medborgarskap alltmer i termer av vem som får – och inte får – ta del av demokratiska rättigheter. I många länder blir det svårare för migranter och andra marginaliserade grupper att få medborgarskap och därmed full tillgång till demokratiskt inflytande. Exkludering från medborgarskapet innebär ofta exkludering från politiskt deltagande, vilket i sin tur kan påverka demokratins utveckling och framtid.
Historiskt sett har folkbildningen omtalats som en kraft för att stärka demokratiskt deltagande, utveckla kritiskt tänkande och skapa utrymme för kollektiv handling. Från folkrörelsernas tidiga bildningssträvanden till dagens lokala och globala initiativ har folkbildningen strävat efter att involvera människor i demokratiska processer, utmana maktstrukturer och påverka samhällsutvecklingen. Idag, när demokratin ifrågasätts och omformas, vad kan vi lära av dessa traditioner? Vid konferensen frågar vi oss hur forskning kan bidra till en djupare förståelse av demokrati och medborgarskap i praktiken, och vilken roll medborgerligt engagemang kan spela för att upprätthålla och förändra demokratiska samhällen, i Sverige och världen?
Inbjudan att bidra med PM
Konferensen vänder sig både till forskare och till forskningsintresserade praktiker. Forskare inbjuds som vanligt att bidra med paper (cirka 5–15 sidor). Bidraget får gärna beröra temat demokrati och medborgarskap i förändring, men som vanligt är alla bidrag som berör folkbildning i vid bemärkelse välkomna. Det är en arbetskonferens och därför välkomnas texter som speglar pågående och planerad forskning i olika stadier. Möjligheten att bidra med ett kortare PM (en A4-sida) kring projekt eller idéer om forskning är öppen för både forskare och folkbildare. Deadline för texter är den 4 oktober och de skickas till filippa.millenberg@liu.se. Konferensen kommer att hållas på Campus Norrköping.