Ny teknik för att mäta växthusgaser från luften

Drönare över våtmark.
Drönarens flygtid är 15-20 minuter Fotograf: Magnus Gålfalk

Projektet utvecklar nya metoder för att kvantifiera flöden av växthusgaserna metan, lustgas och koldioxid med drönare (UAV). Detta möjliggör bättre bedömningar av hur flödena regleras och påverkas av klimat och andra miljöfaktorer på landskapsnivå.

Den globala miljöförändringar påverkar alla växthusgasflöden, vilket gör vår framtid osäker. Nuvarande inventeringar av växthusgasflöden via modeller ”lider” av databrist eftersom etablerade metoder för att mäta växthusgasflöden är kostsamma eller komplicerade och svåra att extrapolera. Därför är dagens uppskattningar osäkra för många av de stora, landskapsbaserade växthusgasflöden som kan vara mycket känsliga för exempelvis klimatförändringar.

Detta projekt syftar till att utveckla nya metoder för storskaliga, habitat-specifika växthusgasflödesmätningar med drönare, där alla nödvändiga variabler mäts ombord på drönaren. Detta gör mätningarna flexibla och oberoende av annan utrustning. De nya metoderna kommer att utvärderas och implementeras på testområden för att undersöka om ett antal potentiellt stora men ännu inte ordentligt kvantifierade flöden är avgörande för välgrundade flödesbedömningar för metan, lustgas och koldioxid.

Finansiär

Vetenskapsrådet

Video

Drönare för mätning av metanflöden i ekosystem

Drönaren har utvecklats för att mäta metanflöden i olika ekosystem med en noggrannhet på mindre än 1 del per miljard. Tekniken gör det möjligt att beräkna metanflöden på ekosystemnivå, särskilja källor och identifiera hotspots för metanproduktion. Drönaren har utvecklats av Magnus Gålfalk på Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet.

Kontakt

Organisation