Småskaligt vattenbruk med energismarta lösningar för en resurseffektiv livsmedelsproduktion (SMARTRAS)

Småskalig fiskodling.

Projektet utvecklar ett resurseffektivt och energismart modulsystem för små och medelstora landbaserade akvakulturer.

Fiske och vattenbruk är avgörande för att försörja en växande befolkning. Hållbara landbaserade akvakulturer i recirkulerande system (RAS) erbjuder potential för ökad fiskproduktion och minskad miljöpåverkan.

Dock är höga elkostnader en utmaning för flera RAS-företag. Lösningar som solceller och AI-styrd energiförsörjning kan öka effektiviteten och konkurrenskraften.

Detta projekt syftar till att utveckla resurseffektiva och energismarta modulsystem för små- och mellanstora RAS, vilket kan minska kostnader, miljöpåverkan och finansiell risk för fiskodlare samtidigt som det främjar en levande landsbygd. Projektet innefattar en studie och testning av en modulanläggning för vattenrening och smart energiförsörjning med målet att utveckla ett koncept som kan hyras eller köpas.

Projektets långsiktiga mål är att minska beroendet av matimport, bidra till en levande resurseffektiv och cirkulär landsbygd, fler jobbtillfällen och ekonomisk tillväxt nationellt.

Projektet finansieras av Energimyndigheten,Vinnova och Formas via det strategiskainnovationsprogrammet RE:Source. Det är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Saga Aqua.

Projekttid: 2024-08-01 till 2026-08-31

Modulsystem för testanläggningen

Modulkonceptet med reningssystem och styrcentral för vattenrening och smart energiförsörjning.

Illustration av testanläggnings ingående komponenter

Systemet designas så att den passar i en 40ft container. Denna container blir ”reningsmodulen” av hela odlingen och kan flyttas och placeras utanför exempelvis befintliga lantbruksbyggnader eller andra tomma lokaler. Fiskodlingstankar kan placeras i dessa lokaler för att utnyttja befintlig infrastruktur men även nya hallar kan byggas för placering av fisktankarna. I vår testanläggning kommer vi att utnyttja en befintlig lantbruksbyggnad. Solceller monteras på taket på containern och kopplas till systemet.

Aktuellt i projektet

Vi som jobbar i projektet

Läs mer om projektdeltagare