Fotografi av Hanna Lindblom

Hanna Lindblom

Universitetslektor

Jag är lärare och forskare vid Enheten för fysioterapi. Jag forskar främst kring skadeförebyggande träning inom lagidrott. Jag är kursansvarig för kursen Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin.

Skadeprevention och effekt av styrketräning

Jag är lärare och forskare med ett särskilt intresse för fysisk träning.

I min forskning fokuserar jag främst på träningseffekter och implementering av skadeförebyggande träning inom ungdomsidrott i forskargruppen SWIPE - Sport Without Injury ProgrammE med Martin Hägglund som huvudansvarig. Vi har genomfört och genomför studier kring effekter av de skadeförebyggande programmen Knäkontroll och Knäkontroll+ likväl som studier om hur vi kan stötta programmens implementering och användande.

Jag har även varit delaktig i projekt kring effekterna av styrketräning hos kvinnor med klimakteriebesvär med gott resultat på värmevallningar/svettningar.

Om mig

CV

  • 2006 Leg sjukgymnast
  • 2011 Medicine master i sjukgymnastik
  • 2019 Doktor i medicinsk vetenskap
  • 2021 Universitetslektor

Utbildningsuppdrag

  • Kursansvarig för kursen Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin (7,5 hp)
  • Engagerad i undervisningsmoment främst kring fysisk aktivitet och träning samt handledning av kandidatuppsatser på fysioterapeutprogrammet

Övrigt

  • Medförfattare i FYSS2021 till kapitlet Fysisk aktivitet vid klimakteriebesvär.

Publikationer

2022

2021

Forskning

  • Delaktig i Sport Without Injury ProgrammE (SWIPE) med forskning kring skadeprevention inom lagidrott, se mer info via länken nedan
  • Delaktig i studier kring träning som behandling mot klimakteriebesvär (värmevallningar och svettningar)

Mer om knäkontroll

Knäkontroll förhindrar skador hos fotbollstjejer

Knäskador hos fotbollsspelande tjejer kan förebyggas genom förebyggande träning, till exempel som uppvärmning till den vanliga träningen. Det visar omfattande studier vid Linköpings universitet och träningsprogrammet Knäkontroll används i dag av fotbollsklubbar över hela landet.

Ta kontrollen och förebygg

Universitetslektor Hanna Lindblom, vid Linköpings universitet forskar kring användning och effekter av skadeförebyggande träning inom ungdoms- och senioridrott. Inom forskargruppen Sport Without Injury ProgrammE (SWIPE) har man visat att det skadeförebyggande träningsprogrammet Knäkontroll kan förebygga skador i innebandy och fotboll. Ett program som man fortsätter att utveckla tillsammans med tränare inom idrottsföreningarna. Föreläsning SM-veckan 2022.

Föredrag från konferens vid LiU - Hanna Lindblom

I mitten av februari 2022 höll Enheten för fysioterapi vid LiU en konferens med temat "Hur kan fysioterapi göra skillnad?". Här är föredraget Hanna Lindblom, universitetslektor vid LiU, höll under konferensen.

Organisation