Syfte och mål
DART tar itu med den kritiska utmaningen att effektivt hantera och använda de olika dataformat som är vanliga i industrimiljöer, vilket för närvarande leder till betydande ineffektivitet i produktutveckling och produktionsprocesser. DART:s användning av Retrieval-Augmented Generation (RAG) för omfattande dataanalys och hantering stöder direkt programmets Avancerad digitalisering ambition att utveckla avancerade, interoperabla digitala lösningar. Projektets mål är att belysa möjliga möjligheter och potentiella utmaningar för framtida kommersialiseringsstrategier.
Förväntade effekter och resultat
Demografiska trender, i kombination med kompetensmismatchar och otillräcklig utbildning, leder till brist på kvalificerad arbetskraft. Nya system behövs för att stödja generationsskiftet, där erfarna arbetare och ingenjörer snart går i pension och en ny generation måste ta över arbetet och snabbt tillgodogöra sig företagsspecifik kunskap. Ett system som DART kommer att stödja överföringen av kunskap från en generation till en annan genom att förenkla tillgången till kunskap, dess återhämtning och presentera den på ett sätt som är lämpligt för användaren.
En del av programmet Avancerad digitalisering
DART är en del av det nationella programmet Avancerad digitalisering, en långsiktig satsning som startade 2021 för att stärka utvecklingen av avancerade, hållbara digitala lösningar i Sverige. Programmet är ett partnerskap mellan staten, representerad av Vinnova, och näringslivet, där företag som ABB, Ericsson, Saab och Teknikföretagen bidrar. Med en budget på cirka 4,5 miljarder kronor under 2023–2027, där hälften finansieras av staten och hälften av industrin, syftar programmet till att öka Sveriges konkurrenskraft och behålla spetskompetens inom forskning och utveckling.
Projektet pågår fram till 2027.