Fatigue, extrem trötthet, är ett mycket besvärande symptom som förekommer vid många olika sjukdomstillstånd. Vanligtvis mäts fatigue med olika självskattningsformulär, som fångar den subjektiva upplevelsen av fatigue. Självskattningar är standard både i forskning och klinisk verksamhet. Det finns också en objektiv aspekt av fatigue -kognitiv uttröttbarhet- (eng. performance fatigue), som avser en försämring i prestation i en uppgift över tid till följd av fatigue. Idag finns inget etablerat sätt att mäta kognitiv uttröttbarhet, men tidigare forskningsstudier har visat att upprepad kognitiv testning kan vara en möjlig metod.
Utöver att det saknas mätmetoder behövs mer kunskap kring hur kognitiv uttröttbarhet hänger ihop med andra faktorer, såsom subjektiv fatigue, sjukdomsuppfattning och mående, och vilka konsekvenser uttröttbarhet får i vardagen och i arbetslivet.
I mitt avhandlingsprojekt djupdyker vi i kognitiv uttröttbarhet och undersöker hur den kan mätas, hur den är sammankopplad med subjektiv fatigue och kognitiv funktion, samt huruvida kognitiv uttröttbarhet har prognostiskt värde för arbetsförmåga efter förvärvad hjärnskada. De grupper som står i centrum för forskningen är personer med förvärvad hjärnskada samt personer med postcovid. Projektet genomförs tillsammans med mina fantastiska handledare: Josefine Andin, Ulrika Birberg Thornberg och Richard Levi.