Min passion ligger i att identifiera och hantera verkliga kliniska utmaningar genom nära samarbete med kliniker och personer med egen erfarenhet av funktionsnedsättning.
Efter ett decennium i akademiska lärartjänster tog jag på mig rollen som forsknings- och utvecklingskoordinator vid avdelningen för rehabiliteringsmedicin, Linköpings universitetssjukhus. I denna roll arbetar jag systematiskt med klinikens strategiska FoU-prioriteringar, särskilt när det gäller dess status som universitetssjukhusenhet. Mina ansvarsområden inkluderar att leda utvecklingen av robusta FoU-strukturer inom kliniken och att integrera forskning i rehabiliteringsklinikernas dagliga verksamhet. Jag arbetar för att ge kliniker möjlighet att aktivt engagera sig i, delta i och bedriva forskning.
Pågående forskningsprojekt
PI för Inter-PEER - det internationella projektet för utvärdering av Aktiv Rehabilitering. Detta projekt utvärderar resultaten av samhällsrehabiliteringsprogram för personer med ryggmärgsskada (SCI) som bygger på kamratstöd. Inter-PEER är ett internationellt initiativ, där data har samlats in i Sverige och Polen, och dess protokoll har inspirerat liknande utvärderingar i Norge och Australien.
PI för STRIVE-SCI-projektet: Stärka rehabiliteringskedjan och optimera vägen till ett gott liv efter akut ryggmärgsskada. Denna nationella multicenterstudie syftar till att förstå det första året efter en SCI i Sverige, med fokus på självständighet i vardagen, tilltro till egen förmåga, delaktighet, kostnader och välbefinnande. Vi undersöker även tillgodosedda och kvarstående behov relaterade till samhällsstöd och personlig assistans, samt individers erfarenheter av rehabilitering och återgång till vardagen. STRIVE-SCI har etablerat ett nationellt nätverk av rehabiliteringskliniker och är den första nationella studien av sitt slag i Sverige.
I samarbete med ett svenskt forskarnätverk har jag bidragit till översättningen av flera SCI-specifika kliniska och patientrapporterade utfallsmått från engelska till svenska (t.ex. SCIM-SR, SCIM-IV, Moorong Self-Efficacy Scale, Queensland Evaluation of Wheelchair Skills Test). Detta arbete är avgörande eftersom avsaknaden av SCI-specifika utfallsmått på svenska har hindrat utvärderingen av rehabiliteringsinsatser och identifieringen av kvarstående behov bland personer med SCI.
Jag är också en del av forskargruppen för det multidisciplinära projektet 'Epistemologi och Post-Covid,' med särskilt fokus på delprojekten om post-covid-trötthet och post-covid som diagnos.