Vår forskning visar att strukturerad fysioterapeutisk bedömning och intervention (behandling) är effektiv för flera patientgrupper med funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar. En stor andel patienter behöver erbjudas fysioterapeutisk bedömning och behandling innan man överväger andra åtgärder, såsom t.ex. kirurgi. Kunskapsunderlaget stödjer en tidig fysioterapeutisk insats, oavsett om det är en enskild intervention eller som kompletterande intervention inför, under eller efter annan behandling. Fysioterapi bör också ingå i ett multidisciplinärt omhändertagande i hälso- och sjukvården vilket främjar återgång till aktivitet och arbete. I den kliniska forskningen jämför vi olika typer av interventioner i bl.a. randomiserade studier och kohortstudier. Forskningsområdet utvecklas också genom hypotesgenererande studier som bl.a. intervju- och registerstudier.
Våra centrala frågeställningar:
- Vilka fysioterapeutiska interventioner förbättrar resultatet på smärta, funktion och aktivitet samt hälsa hos olika diagnosgrupper?
- Vilka patientkaraktäristika och andra faktorer (såsom familj, arbete och fritid) har betydelse för funktionsnedsättningen och effekten av interventioner?
- På vilket sätt kan den fysioterapeutiska diagnostiken bidra till förståelsen av sjukdomen/skadan och val av åtgärd?
- Hur kan evidensbaserad kunskap implementeras?