Jag bedriver kvalitativ forskning i skärningspunkten mellan olika fält såsom barn- och barndomsstudier, familjestudier och ekonomisk sociologi. I min forskning har jag arbetat med etnografiska metoder som deltagande observationer och kvalitativa intervjuer och jag är bland annat intresserad av metodologiska frågor rörande barns röster, deltagande och perspektiv. Det som även väver samman mina forskningsprojekt är det teoretiska intresset för frågor som rör barn och aktörskap, föräldraskap och familjeliv.
Nuvarande forskning
Jag arbetar för närvarande i två forskningsprojekt som rör skola, Hållbar utevistelse i storförskolor och Lärarupproret på Facebook. Inom ramen för det ena projektet studerar jag bland annat de yngsta barnen och deras aktiviteter på förskolegårdar. Jag utforskar hur förskolegårdar som platser (för barn) både inbjuder till och utesluter aktiviteter och rörelser och hur barn och plats ömsesidigt formar varandra.
Tidigare forskningsprojekt
Familjeåterresor
I min avhandling undersökte jag adoptionsåterresor som görs av familjer när barnen fortfarande är små. I fokus för studien stod frågor om hur barn och föräldrar resonerar kring beslutet att göra en återresa, planeringen av resans innehåll och upplevelserna av resan. Avhandlingen visar att både barn och föräldrar är delaktiga i att planera och genomföra adoptionsåterresorna. Adoptionsåterresor blir till i samspel mellan barn och föräldrar, rekommendationer för återresor, förhoppningar, förutsättningar, möjligheter, risker och inte minst individuella rädslor. Dessutom synliggör studien att familjeadoptionsåterresor är ett resultat av dynamiska familjeprocesser som skapar och aktualiserar värden och ideal om familjeliv, föräldraskap, barn, semestrar och pengar – och att barn är en del av hur sådana värden och ideal skapas.
Familjehemsvård
Jag har även arbetat i projekt som rör svensk familjehemsvård. Tillsammans med en kollega genomförde jag bland annat en utvärdering av en gemensam familjehemsorganisation under våren 2021.