Min forskning kombinerar epidemiologi, metodutveckling, interventions- och implementeringsforskning och kvalitativa studier, med särskilt fokus på fysisk aktivitet och träning inom det kardiovaskulära området. Forskningen kännetecknas av kliniknära projekt där implementering av forskningsresultat med direkt nytta för patienten värderas högt.
Fysisk träning inom hjärtrehabilitering under ledning av fysioterapeut är en starkt evidensbaserad behandling med hög prioritet, som dock är underutnyttjad. Det finns ett stort behov av att identifiera metoder och arbetssätt för hur det är möjligt att öka deltagande och följsamhet till hjärtrehabilitering.
På min forskargrupp PHYS-EX CVDs hemsida kan du läsa mer om några aktuella projekt som innefattar epidemiologisk forskning inom ramen för SWEDEHEART-registret samt att utveckla och utvärdera digitala stöd och beteendemedicinska interventioner med syfte att optimera tillgänglighet, effektivitet och måluppfyllelse inom träningsbaserad hjärtrehabilitering och sekundärprevention.
Min forskning inkluderar också studier inom det kardiovaskulära området med fokus på e-hälsa, samband mellan objektivt mätt fysisk aktivitet och hälsa, effekter av fysisk ansträngning och träning på immunförsvar och inflammation, effekter av fysisk träning vid benartärsjukdom, effekter av fysisk träning för äldre personer med hjärtsjukdom samt studier med kvalitativ metodik. Jag har också forskningssamarbeten kring fysisk träning för patienter med KOL och cancersjukdomar.
Jag har ett stort nationellt och internationellt nätverk inom det kardiovaskulära området och bedriver ofta tvärprofessionell forskning i form av multicenterstudier. Jag bidrar aktivt inom det europeiska hjärtförbundet (European Society of Cardiology) inom forskning, riktlinjearbete och i olika arbetsgrupper.