Pia Käcker

Universitetslektor

Mitt forskningsintresse finns inom utveckling av metoder för brukarmedverkan och teknikstöd som underlättar för personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar. Klarar de vardagen? Kan de uttrycka sina åsikter för att öka inflytandet?

Nycklar till kommunikation

Avhandlingen har titeln "Nycklar till kommunikation – kommunikation mellan personer med grav förvärvad hjärnskada och personernas närstående, anhöriga och personal".

I avhandlingen belyses de faktorer som får kommunikationen med en person som saknar verbal kommunikation att öppnas, understödjas och de faktorer som får den att stängas, hindras.

Projekt

• Utveckling av ett kognitivt stöd för att öka delaktigheten för personer med intellektuell, kognitiv- och kommunikativ funktionsnedsättning i utredning och uppföljning av LSS och Sol-insatser. Uppdragsgivare Socialförvaltningen, Avdelning för stadsövergripande sociala frågor, Strategiska enheten.

• Utveckling av ett webbaserat brukarorienterat utvärderingsinstrument, Pict-O-Stat. Finansiär är Hjälpmedelsinstitutet (HI) och Norrköpings kommun.

• Forskningsprojekt finansierat av Hjälpmedelsinstitutet (HI), ”Brukarperspektiv på kognitivt stöd”.

Undervisar blivande arbetsterapeuter

Jag är kursansvarig och examinator för kurs 8 på Arbetsterapeutprogrammet (termin 5) och undervisar tillsammans med personer med psykiska funktionsnedsättningar/ brukare om grunderna i en professionell kommunikation i kurs 2 (termin 1).

Publikationer

2024

Ann-Marie Ohrvall, Birgitta Wennberg, Pia Käcker, Helene Lidström (2024) Experiences of participation in people with intellectual disability, in relation to service support received, and views from professionals in the field of disability Journal of Intellectual Disabilities (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI

2023

Erika Högstedt, Kajsa Igelström, Laura Korhonen, Pia Käcker, Ina Marteinsdottir, Mathilda Björk (2023) 'It's like it is designed to keep me stressed' - Working sustainably with ADHD or autism Scandinavian Journal of Occupational Therapy, Vol. 8, s. 1280-1291 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI

2022

Pia Käcker (2022) Nycklar till kommunikaton Förhållningssätt och möten: arbetsmetoder i social omsorg, s. 273-298 (Kapitel i bok, del av antologi)

2011

Pia Käcker (2011) Nycklar till kommunikation Förhållningssätt och möten: Arbetsmetoder i social omsorg, s. 257-275 (Kapitel i bok, del av antologi)
Pia Käcker (2011) Brukarmedverkan som ger förutsättning för inflytande Brukarens roll i välfärdsforskning och utvecklingsarbete, s. 75-77 (Kapitel i bok, del av antologi)

Utbildningsprogram

Uppdrag

Regional utvecklingsledare inom området Personer med funktionsnedsättning.

Uppdraget finansieras av SKR, Sveriges Kommuner och Regioner

Uppdraget innebär deltagande i ett nationellt nätverk med regionala utvecklingsledare tillsammans med representanter från SKL och Socialstyrelsen. Det innebär även att arbeta för att ge stöd till verksamhetspersonal i arbetet med att öka brukarinflytande och att arbeta med förstärkt brukarmedverkan, delaktighet och inflytande för personer med funktionsnedsättning. Arbetet riktar sig till samtliga kommuner och landstinget i Östergötland.

Syftet är att stärka delaktigheten och inflytandet för barn, unga och vuxna personer med funktionsnedsättning. Syftet är även att utveckla metoder för ett systematiskt kvalitetsarbete och stödja de SoL- och LSS-verksamheter i länet som vill utveckla en evidensbaserad praktik inom området stöd till personer med funktionsnedsättning. Stödet ges till chefer och personal inom alla verksamheter i Östergötlands län och innehåller utbildning i kommunikation, AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation), delaktighet, inflytande och empowerment.

Utbildning av vägledare för de verksamheter som vill arbeta med Delaktighetsmodellen:

• Handledning inom kommunikation, AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation), delaktighet, inflytande och empowerment.

• Metodstöd för att komma igång med brukarenkäter.

• Metodstöd för att utveckla arbetet med enkätverktyget Pict-O-Stat, samt erbjuda fler personer/grupper möjlighet att använda verktyget.

Avhandling

Nycklar till kommunikation

Studien fokuserar kommunikation mellan vuxna personer med grav förvärvad hjärnskada och deras närstående. Syftet är att med utgångspunkt från de närståendes berättelser beskriva hur kommunikationen manifesteras, samt att ge en teoretisk beskrivning av vilka faktorer som understödjer respektive motverkar kommunikationen. Elva gravt hjärnskadade personer ingår i studien. Orsaken till hjärnskadan är stroke, traumatisk hjärnskada eller syrebristskada. Personernas ålder varierar från 16 till 64 år vid skadetillfället. Samtliga har som en följd av hjärnskadan grava språkstörningar och kognitiva funktionshinder. Datamaterialet baseras på intervjuer och videofilm. Den teoretiska utgångspunkten är symbolisk interaktionism och den metod som används är grundad teori.

Nycklar till kommunikation: Kommunikation mellan vuxna personer med grav förvärvad hjärnskada och personernas närstående, anhöriga och personal (DiVA)

Samverkan och akademisk examen

Samverkan med det omgivande samhället

• Forskningshandledare vid FoU-enheten PUFF, Norrköpings kommun. Handleder yrkesverksamma i olika utvecklingsprojekt. Handledare i en regional ”utvärderingsverkstad”.

• Medarbetare i flera nationella projekt (Hjälpmedelsinstitutet) där syftet varit att öka brukarmedverkan både i forskning men även inom ett landstings- och kommunfinansierat verksamhetsfält.

Akademisk examen

• Leg. Arbetsterapeut 1972

• Doktorsexamen 2007

Urval av publikationer

Omslag för publikation ''
Pia Käcker (2011)

Förhållningssätt och möten: Arbetsmetoder i social omsorg , s.257-275

Omslag för publikation ''
Pia Käcker (2011)

Brukarens roll i välfärdsforskning och utvecklingsarbete , s.75-77

Relaterat innehåll