Arbetsterapeuter arbetar med hälsa och utveckling för personer i alla åldrar som på grund av sjukdom, skada eller av andra orsaker upplever begränsningar i sina vardagsaktiviteter.

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp

VT 2024 / Helfart / Norrköping

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp

HT 2024 / Helfart / Norrköping

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp

VT 2025 / Helfart / Norrköping

Stängd för sen anmälan

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp

HT 2025 / Helfart / Norrköping

Anmälningsperiod 17 mars - 15 apr.

Kort om utbildningen

Arbetsterapi handlar om att hjälpa människor, till exempel genom att anpassa miljöer, träna färdigheter eller arbeta med livsstilsförändringar. Yrket är självständigt, praktiskt och kreativt och du kan arbeta med personer i alla åldrar.

Under utbildningen får du kunskap om hur människan utför vardagsaktiviteter och hur olika miljöer påverkar detta. Studierna bygger på självständigt arbete med problemlösande och praktiska inslag. Verksamhetsförlagd utbildning och gemensamma moment med studenter från andra program ger dig de färdigheter du behöver i ditt kommande yrkesliv.

Det här läser du

Ämnen som ingår i programmet

Huvudämnet arbetsterapi ger dig kunskap om hur människan utför vardagsaktiviteter, vilken effekt det har på hälsa och utveckling samt hur olika miljöer kan möjliggöra och hindra aktivitet. Du läser medicinsk vetenskap för att få förståelse för hur sjukdomar och skador påverkar människan. I programmet ingår också psykologi, pedagogik och sociologi.

Forskningen inom området har stor internationell spridning och litteraturen är delvis på engelska. Det sista året kan du ha möjlighet att läsa några kurser utomlands.

Så lär du dig

Tre kvinnor sitter vid ett bord med bärbara datorer framför sig.
Under basgruppsträffarna diskuterar ni aktuella scenarier och lär er tillsammans.Fotograf: Emma Busk Winquist

Problembaserat lärande

Undervisningen bygger på problembaserat lärande, vilket innebär att du kommer bli en arbetsterapeut som är duktig på att samarbeta, tänka kreativt och hitta nya lösningar.

Du ingår i en basgrupp, där du tillsammans med dina kurskamrater lär dig genom verklighetstrogna scenarier. Ni tar reda på vad ni behöver veta för att hantera eller ”lösa” ett problem eller en patientsituation. En handledare finns med för att se till att ni kommer framåt, lär er det ni behöver och inte hamnar på sidospår.

Två studenter tittar på röntgenbilder av händer.
För att studera anatomi har du tillgång till en stor mängd röntgenbilder.Fotograf: Emma Busk Winquist

Teori varvat med praktik

Teori och praktik går hand i hand genom hela utbildningen. Det du lär dig genom föreläsningar, grupparbeten och självstudier får du tillämpa under färdighetsträning och verksamhetsförlagd utbildning. Redan under första terminen gör du flera studiebesök och får träffa yrkesverksamma arbetsterapeuter.

Under den verksamhetsförlagda utbildningen är du på olika arbetsplatser inom region, kommun, privat eller statlig verksamhet. Du får också träna på olika praktiska moment på vårt kliniska tränings- och simuleringscentrum Clinicum.

Om Clinicum

Fysioterapeutstudenter hjälper patient att resa sig ur säng
Studenter samarbetar mellan professionerna vid omhändertagande av patienter.Fotograf: Emma Busk Winquist

Lär med, om och av varandra

Att samarbeta med andra yrkesgrupper är en viktig del i ditt framtida yrkesliv. Det får du öva under hela utbildningen genom gemensamma moment med studenter som läser andra program, till exempelvis blivande sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter. Under ett par veckor det sista året kommer ni till exempel arbeta i team på en klinisk undervisningsavdelning, med att vårda riktiga patienter.

Vad gör en arbetsterapeut?

Som legitimerad arbetsterapeut utreder du vilka aktiviteter en person vill, kan och behöver kunna utföra för att få vardagen att fungera i hemmet, på arbetet, i skolan och på fritiden. Du arbetar med rehabiliterande och habiliterande insatser och hittar lösningar utifrån personens fysiska, psykiska och sociala förmåga och den omgivande miljön. Fokus är att ta vara på det friska – vad personen klarar av – och sätta mål inför framtiden.

Under utbildningen lär du dig om samspelet mellan människa och miljö, vilket ligger till grund för lämpliga åtgärder. Det kan vara att anpassa omgivande miljö, träna färdigheter eller motivera till livsstilsförändringar.

Arbetsterapeuter kan även jobba med frågor på samhällsnivå, till exempel med tillgänglighet i offentliga miljöer.

En kvinna använder ett hjälpmedel för att öppna en glasburk med skruvlock medan en arbetsterapeut observerar..
En arbetsterapeut bedömer olika färdigheter och föreslår hjälpmedel som kan underlätta vardagen.Fotograf: Emma Busk Winquist
Två personer tar fram ett bildbaserat veckoschema.
Ett bildschema hjälper till att skapa struktur över veckan.Fotograf: Emma Busk Winquist
En kvinna i vårdkläder sitter på en brits och visar hur en patient med höftledsfraktur kan göra för att ta på sig ett par byxor.
Att klä på sig efter en höftledsfraktur kan kräva särskild teknik.Fotograf: Emma Busk Winquist

Matti Toivanen - arbetslivsinriktad rehabilitering

Matti arbetar med att stötta vuxna som behöver hjälp och stöd för att komma ut i arbetslivet eller studier. Han har kontakter med t ex Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och individen för att kartlägga vilket stöd som kan behövas både för arbetstagare och arbetsgivare.

Det var under termin 5 som han först kom i kontakt med området och blev fast direkt. Även om området än så länge är ganska smalt utifrån hur många arbetsterapeuter som jobbar i branschen, så är det ett växande område där arbetsterapeutens kompetens värdesätts allt mer.

Meritvärde

Undrar du vad som krävs för att komma in på Arbetsterapeutprogrammet? Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du se vilka chanser du har.

Antagningsstatistik (uhr.se)

Karriär och framtid

Arbetet som arbetsterapeut är varierat. Människor har olika förutsättningar utifrån skada, sjukdom eller funktionsnedsättning att vara aktiva och utvecklas utifrån sina behov. Det gör att du som arbetsterapeut arbetar i en spännande vardag och att yrkesrollen går att utveckla på många olika sätt.

Det här kan du jobba med

Arbetsterapeuter finns inom både offentlig och privat sektor. Du kan till exempel arbeta:

  • På sjukhus, med rehabilitering inom exempelvis ortopedi, geriatrik, stroke, psykiatri, hand- och plastik och brännskador.
  • På öppna mottagningar, som barn- och ungdomshabiliteringen, vårdcentraler eller privata kliniker.
  • I kommunal hemsjukvård, med äldre och personer med kognitiva och psykiska funktionsnedsättningar.

Fler och fler arbetsterapeuter startar egna företag. På den privata sidan kan du jobba inom företagshälsovård, på hjälpmedelsföretag med design av produkter, eller i större privatägda företag som utför jobb åt kommuner eller regioner.

Det blir allt vanligare att arbetsterapeuter jobbar med anhörigvård, i skolan, med tillgänglighet i offentliga miljöer eller inom Kriminalvården, Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

Ett yrke för en säker framtid

Arbetsterapeut ett framtidsyrke och det är lätt att få jobb. Enligt Arbetsförmedlingen kommer efterfrågan på arbetsterapeuter dessutom öka de kommande åren. I takt med att befolkningen både växer och blir allt äldre ökar behovet av förebyggande och rehabiliterande insatser.

Jobbmöjligheter enligt Arbetsförmedlingen

Bli specialist eller börja forska

Vill du fördjupa dina studier eller satsa på en akademisk karriär, kan du läsa vidare på masternivå och sedan söka till forskarutbildning. Det finns även specialistutbildning för arbetsterapeuter där du kan inrikta dig mot hälso- och sjukvård, äldrevård och äldreomsorg, habilitering och funktionshinderomsorg, arbetsliv och utbildning samt folkhälsa och arbetsliv.

Efter examen kan du läsa Masterprogrammet i medicinsk vetenskap vid Linköpings universitet. Som arbetsterapeut kan du välja mellan huvudområdena arbetsterapi, folkhälsovetenskap eller medicinsk pedagogik.

Möt våra studenter

Möt William som läser till arbetsterapeut

Möt Myra som läser till arbetsterapeut

Plugga i Norrköping

En grupp nya studenter fotade bakifrån, flera med diadem av piprensare och flirtkulor i håret.
Under mottagningen - de första veckorna på terminen - känns nya arbetsterapeutstudenter igen på diademen med tentakler av röda piprensare och vita flirtkulor. Fotograf: Emma Busk Winquist

Lätt att komma in i livet som student

Arbetsterapeutprogrammet ges vid Campus Norrköping, som är en del av Linköpings universitet. Undervisningen sker till stor del i helklass och parallellt jobbar du även i mindre grupper (basgrupper) där alla lär av och med varandra. Basgruppen gör det lätt att lära känna varandra och det kan mycket väl vara så att dina studiekompisar också blir vänner för livet.

De första veckorna av terminen, som kallas Nolle-P, anordnar studentkåren Consensus och Arbetsterapeutsektionen sociala aktiviteter. För dig som är ny i stan är det ett utmärkt tillfälle att träffa nya vänner och komma in i livet som student.

Läs om studentkåren på Consensus webbplats

Studera på Linköpings universitet