Jag har en doktorsexamen i etik och har specifikt arbetat inom feministisk bioetik, medicinsk etik och medicinsk humaniora och metodologiskt arbetar jag ofta inom empirisk etik. Under de senaste åren har jag varit involverad i flera tvärvetenskapliga projekt som använder teoretiska perspektiv som intersektionalitet, fenomenologi och biomedikalisering.
Under 2024/2025 är jag involverad i två delprojekt inom forskningsprojektet “Biomedicine, Clinical Knowledge, and the Humanities in Collaboration: A Novel Epistemology for Radically Interdisciplinary Health Research and Policy-Work on Post-Covid-19 Syndrome” (finansierat av Vetenskapsrådet).
I ett av delprojekten sker en tvärvetenskaplig analys av fatigue hos patienter med postcovid (neurovetenskapliga perspektiv, rehabiliteringsmedicin och fenomenologisk filosofi i dialog).
I ett annat delprojekt undersöker vi postcovid som diagnos och hur olika intressenter (såsom patienter, anhöriga, vårdpersonal vid postcovid-enheter, patientorganisationer samt statliga myndigheter) förstår diagnosen. Projektet kombinerar kliniska, socio-kulturella och filosofiska perspektiv i analysen och studien anlägger ett intersektionellt perspektiv som möjliggör en analys av hur sociala kategorier som kön, ålder, etnicitet blir relevanta i forskningsdeltagarnas erfarenheter och förståelser.
Jag har också ett långvarigt forskningsintresse för etik i livets början och livets slut och jag arbetar för närvarande med ett forskningsprojekt om de etiska aspekterna av “samtal vid allvarlig sjukdom”, en ny kommunikationsform inom vården (kopplad till Centrum för samverkande palliativ vård, Linnéuniversitetet). Dessutom utvecklar jag ett projekt om etiska frågor och förhandlingar i vården av extremt för tidigt födda barn.
Kurser
Jag undervisar i kurser på grund-, avancerad och doktorandnivå inom områden som bioetik, kvalitativ forskningsdesign, metoder och analyser samt etik och religion.