Uppdragsutbildning beställs och bekostas av din arbetsgivare, därför är ett godkännande från din chef ett bra sätt att börja din kompetensutveckling.
För dig som blivit antagen till en uppdragsutbildning och undrar hur det går till och hur du förbereder dig.
Uppdragsutbildningen betalas av din arbetsgivare, med undantag för kurser som bekostas av Skolverket eller annan aktör. Det innebär att du behöver be om ett godkännande från din chef innan du anmäler dig.
Efter att antagningsbeskedet har skickats ut får din arbetsgivare ett avtal via mejl, som ska godkännas.
För att anmäla dig till den uppdragsutbildning som du vill gå behöver du fylla i ett formulär via utbildningens webbsida. Vi reserverar oss för att kursen kan bli fulltecknad innan sista anmälningsdag. Kursen kan också komma att ställas in vid för få anmälningar.
Om du är intresserad av att gå en utbildning som inte har ett startdatum så går det bra att fylla i vår intresseanmälan. Då hör vi av oss till dig när vi planerar att starta kursen.
Ett par veckor innan utbildningen startar får du ett välkomstbrev med all information som du behöver om din utbildning. Det kan till exempel vara schema, kurslitteratur, studiehandledning eller annan praktisk information.
Ditt LiU-ID är ditt användarnamn när du använder våra digitala tjänster. Du aktiverar ditt LiU-id på minit.liu.se/account med hjälp av mobilt BankID.
Om du har ett LiU-ID sedan tidigare så kan du hoppa över det här steget. Har du glömt ditt lösenord, gå till minit.liu.se/account och följ instruktionerna.
Tvåstegsverifiering är en säkerhetsfunktion för alla konton på Linköpings universitet. För att nå våra resurser på distans behöver du verifiera dig med hjälp av en app för att logga in. Vänta minst 15 minuter efter aktivering av kontot innan du loggar in eller försöker aktivera tvåstegsverifiering. Följ instruktionerna i manualen för tvåstegsverifiering.
Några timmar efter att du har aktiverat ditt LiU-ID kan du logga in på Liunet, studenternas intranät, och Lisam, som är Linköpings universitets lärplattform. Här hittar du din e-post, dina kursrum och dina samarbetsytor. Här kan du även skapa registrerings- och resultatintyg.
För att delta i en uppdragsutbildning så måste du vara anställd och ha en arbetsgivare som beställer och betalar din utbildning. Du behöver inte ha studerat på högskola eller universitet tidigare, om det inte framgår särskilda förkunskapskrav för utbildningen som du vill delta i.
Viktigt att känna till är att du inte kan ansöka om studiemedel för uppdragsutbildning.
Om du har en funktionsnedsättning där särskilda insatser krävs för att kunna deltaga vid din utbildning, kontakta utbildningssamordnaren vid anmälan.
Ibland kan oväntade situationer uppstå och du kan få förhinder eller vara tvungen att avbryta din uppdragsutbildning. Mejla då uppdragsutbildning@liu.se för kännedom.
I våra uppdragsutbildningar är det viktigt att följa de regler och riktlinjer som finns för att undvika fusk och plagiat, d.v.s. följa god akademisk sed. Det är aldrig tillåtet att plagiera andras eller egen text eller på andra sätt vilseleda vid examinationer. Du får inte heller använda otillåtna hjälpmedel vid examination eller samarbeta med andra utöver vad som anges i instruktionerna. Vilseledande och plagiat leder till att examinationen underkänns och arbetsgivaren kommer att informeras som senast vid andra tillfället. Upprepade tillfällen av vilseledande kan leda till att deltagaren får avbryta sin utbildning.
På LiU är ny kunskap alltid nära. Passa på att lära dig nya saker genom att delta på öppna föreläsningar och seminarium som leds av våra forskare. Du hittar hela utbudet i LiU:s kalendarium.
Det finns olika sätt att kommunicera med kursledare, samordnare och andra kursdeltagare under din studietid. Lisam är kursens lärplattform där dokument som läsanvisningar, schema och inlämningsuppgifter laddas upp. Kontakt med utbildningssamordnare och kursansvarig sker ofta genom mejl. För vissa av våra utbildningar sker kommunikationen via Teams, något som då framgår i ditt välkomstbrev.
Uppdragsutbildning kan ha olika studietakt, här är de tre vanligaste:
Efter avslutad utbildning med högskolepoäng, kan du själva skapa ett resultatintyg via Lisam. Observera att dina meriter på antagning.se endast uppdateras när du har en aktiv anmälan.
För att vi ständigt ska kunna förbättra våra utbildningar behöver vi din åsikt. Det viktigaste du kan göra är att svara på kursutvärderingen som landar i din mejlinkorg vid kursens slut.
Om du har läst en uppdragsutbildning med minst 7.5 högskolepoäng så är du välkommen att registrera dig som LiU-alumn. Som medlem i LiU Alumni får du inbjudningar till alumniträffar, nyhetsbrev och en prenumeration på LiU magasin, där du kan ta del av det som händer på LiU. Medlemskapet kostar ingenting.
Följ gärna LiU i våra sociala kanaler för att få nyheter om aktuell forskning och utbildning. Om du skriver om din kompetensutvecklingsresa på Linkedin - tagga gärna @LiU Uppdragsutbildning i ditt inlägg. Då hjälps vi åt med att nå ut med bra kompetensutveckling till fler yrkesverksamma!
Och för dig som vill lära dig ännu mer - LiU har ett brett utbud av program, fristående kurser, MOOC:ar och uppdragsutbildning. Du är alltid välkommen tillbaka för mer kunskap!