Kognitionsvetenskap, kandidatprogram - information till dig som är antagen

Puffbild F7KKO

Gratulerar till ditt val av utbildning! Varmt välkommen till kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap vid Linköpings universitet (LiU). Vi ser fram emot att träffa dig och att tillsammans med dig göra din studietid utvecklande, utmanande, lärorik, spännande och rolig!

Kognitionsvetenskapen ställer sig frågan om vad tänkande är och hur det fungerar, oavsett om det är artificiell intelligens (AI), mänsklig intelligens, eller det tänkande vi åstadkommer tillsammans med hjälp av tekniska verktyg. I vårt kandidatprogram kommer du att ta dig an frågan om tänkande ur tre perspektiv som ger dig en ovärderlig kunskapskombination och en hel värld av yrkesmöjligheter:

  • det naturvetenskapliga och tekniska perspektivet: datavetenskap (datalogi), människa-datorinteraktion (interaktionsdesign), språkbehandling och datorlingvistik (språkteknologi), artificiell intelligens, och kognitiv neurovetenskap.
  • det samhällsvetenskapliga perspektivet: psykologi, antropologi och mänsklig interaktion med informations- och kommunikationsteknik.
  • det humanistiska perspektivet: filosofi och språkvetenskap.

Utöver dessa perspektiv kommer du att utveckla viktiga färdigheter inom programmering, forskningsmetodik och statistik, samt akademiskt skrivande. Du lär dig att skriva kod och arbeta med algoritmer, vilket är centralt både för att modellera kognitiva processer och för att förstå och skapa AI-system och andra datorprogram. Genom träning i forskningsmetodik och statistik får du verktyg för att planera, genomföra och analysera vetenskapliga studier och utvecklingsprojekt. Akademiskt skrivande utvecklar din förmåga att tänka kritiskt, strukturera information och kommunicera komplexa idéer tydligt. Alla dessa färdigheter är värdefulla både i akademiska sammanhang och i yrkeslivet, där de kan tillämpas i roller som exempelvis UX-designer, human factors-specialist eller systemutvecklare.

Kontaktinformation inför studiestart

Har du funderingar över programmet eller din studiestart är du välkommen att höra av dig till LiUs eller studentsektionens kontaktpersoner. Om du har frågor om antagningen vänder du dig till antagningsenheten vid Linköpings universitet via infocenter@liu.se eller tel. 013-28 17 00. Du hittar mer information om antagningsenhetens telefontider på den här sidan: https://liu.se/artikel/kontakta-antagningen

Utöver de kontaktpersoner som finns längre ner på sidan kan du även kontakta följande studenter med dina frågor:

Upprop och reservantagning

Upprop

Uppropet äger rum torsdagen den 14 augusti kl 9.00-12.00 i sal P42, hus C, Campus Valla. Uppropet är obligatoriskt! Är du frånvarande utan att ha anmält förhinder förlorar du din plats. Kan du inte närvara måste du ringa eller skicka e-post och meddela detta före uppropet till programadministratör Anna Grabska Eklund, via e-post anna.grabska.eklund@liu.se eller telefon 013-282362. Om du inte vill ha din plats lämnar du återbud på Mina sidor på www.antagning.se, så att vi i god tid kan kalla in en reserv.

Reservantagning

På kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap sker reservantagning per telefon. Den som står som reserv kan få en plats om någon som antagits till programmet ej kommer till uppropet. Reserverna kallas då i tur och ordning enligt rangordningen i urvalet. Erfarenheten från tidigare år är att det blir ett fåtal platser lediga efter uppropet.

Som reserv ska du vara anträffbar på telefon kl. 13.00 – 17.00 på uppropsdagen. Du ska redan på förhand bestämma dig för huruvida du är intresserad av en reservplats till programmet. Om du blir erbjuden en reservplats kommer du behöva ge ett svar direkt på telefon. Om du inte får ett telefonsamtal under denna tid så har eventuell reservplats gått till någon annan som står före dig i rangordningen.

Vi använder telefonnumret som du uppgav i samband med ansökan till www.antagning.se. Om det ej längre gäller så ska du meddela omgående vilket telefonnummer du kan nås på. Om du inte svarar i telefon så går platsen vidare till nästa person i rangordningen. Annat telefonnummer meddelas till programadministratör Anna Grabska Eklund på mailadress: anna.grabska.eklund@liu.se.

Mottagning av nya studenter

Studentsektionen KogVet och dess mästeri Kognitivet kommer att finnas där för att välkomna och guida dig efter uppropet. Mästeriet ansvarar för din studentmottagning, även kallad Nolle-P, och ser till att du får en trygg och rolig start på din studietid. För mer information om mottagningen samt kontaktuppgifter till de studenter som tar emot dig, besök Kognitivets webbplats: www.kognitivet.se. Besök även studentsektionens hemsida för ytterligare information och resurser: www.kogvet.se.

Studieinformation

Via utbildnings- och programplanen nedan kan du enkelt hitta mer information om kurserna på ditt program, t ex kursplaner och litteraturlistor. Välj fliken ”programplan” för att få en lista över de kurser som ingår i programmet. Tänk på att välja rätt årtal och termin i den nedfällbara listan för att få rätt versioner av kursplaner, litteratur och programplaner.

Schema nås enklast genom TimeEdit. Sök på studentgruppen KOGVET1 eller på kurskod för att få fram schemat. Observera att schemat alltid kan ändras med kort varsel. Det är därför bra att prenumerera på schemat till sin kalenderapplikation.

De första kurserna på programmet är:

Kognitionsvetenskaplig introduktionskurs, 9 hp (729G39, v.34-43)

Informationsteknologi och programmering, 12 hp (729G46, v.34-03)

Teknisk och kognitiv psykologi, 9 hp (729G47, v.44-03)

Stöd vid funktionsnedsättning

Det finns möjlighet för dig med en varaktig funktionsnedsättning att söka stöd från universitetet för att förenkla din studietid. För mer information om vilket stöd du kan vara berättigad till och hur du söker detta, besök Studenthälsans hemsida.

Kontakt

Katarina Isotalo, studievägledare

Tips till dig som ny student

Antagen till LiU

Campus Valla