Varje dag samlas över en miljon terabyte data in av företag, myndigheter och organisationer och behovet av att analysera information har aldrig varit större. För detta behövs du som vill lära dig att presentera och analysera data och dess orsaker, du som vill ställa frågor om världen och besvara dem på ett vetenskapligt sätt. 

Statistik och dataanalys, kandidatprogram

HT 2024 / Helfart / Linköping

Öppnar för sen anmälan 2024-07-15
Behovet av statistiker och dataanalytiker är stort både i privat och offentlig sektor i hela samhället. Statistik är en spännande kombination av teori och konkret problemlösning. Du kan till exempel göra prognoser för hur många barn som kommer att födas i en kommun, eller analysera hur olika köpbeteenden kommer att bli.  Du kan samla in och analysera vad opinionen säger i en viss fråga, eller analysera effekten av läkemedel. 

Utveckla dina färdigheter

Kandidatprogrammet i Statistik och dataanalys erbjuder en unik sammansättning av kurser som gör dig till en skicklig problemlösare – en utbildning för dig som har en analytisk förmåga och gillar logik och matematik. Den är till för dig som ser samband och mönster, och drivs av att hitta lösningar till olika problem. Du läser flera kurser inom statistikens olika områden, såsom regressions-, tidsserie-, och variansanalys, programmering i både R och SAS, matematikkurser och mer specialiserade kurser inom maskininlärning, Bayesiansk statistik och mer komplexa datastrukturer.

För att få uppleva hur en statistikers och dataanalytikers yrkesroll konkret kan se ut får du under utbildningen arbeta med projekt hämtade från olika samhällsområden, och med anknytning till näringslivet. Det ger dig erfarenhet av hur din kompetens kan användas i ditt kommande yrkesliv. Under sista läsåret får du möjlighet att profilera dig genom att studera ett valfritt ämne inom samhälls- eller naturvetenskap, eller välja att fördjupa dig ytterligare i statistik, matematik, datavetenskap eller programmering. Under sista läsåret kan du också studera utomlands vid något av de lärosäten som universitetet har avtal med. Programmet ger också behörighet till vidare studier på avancerad nivå, till exempel vår masterutbildning i statistik och maskininlärning. 

Det här läser du

Vad är statistik och dataanalys?

Hitta samband och mönster

Vi lever i ett informationssamhälle där data står alltmer i centrum. Arbetsmarknaden ropar efter personer med kompetens inom statistik och dataanalys och sinne för att hitta samband och mönster. Är du analytisk, tycker om matematik och vill läsa en unik utbildning? Då har du kommit rätt.

Meritvärde

Undrar du vad som krävs för att komma in? Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du se vilka chanser du har.

Antagningsstatistik

Karriär och framtid

Statistiker och dataanalytiker behövs – du behövs

Vår utbildning öppnar dörren till många olika branscher och möjliga karriärvägar. Våra tidigare studenter arbetar bland annat som statistiker, regionsstatistiker, biostatistiker, statistikhandläggare, analytiker, business intelligence (BI) konsult, dataanalytiker, data engineer, datakonsult, data scientist, insight analyst, konsult och marknadsundersökare. Detta inom ett brett spann av arbetsplatser: banker, läkemedelsbolag, HR-bolag, opinionsinstitut, IT-bolag, TV-bolag, spelbolag, marknadsundersökningsinstitut, samt vid regionen och statliga verk och myndigheter.

Röster om programmet

Portärttbild av ung man med grön skjorta och mörk kavaj

Behovet av att förstå data finns i alla branscher, vilket ger goda karriärmöjligheter!

"Det bästa med jobbet som analytiker är samarbetet med kollegor och att med hjälp av data och statistik kunna skapa värde för kunder och bolaget. Grundläggande statistik kan i många fall vara viktigare än att göra det för komplext med avancerade modeller. En utmaning som statistiker är konvertera data till insikter som kan tillämpas vid beslut och förändring.”

Marcus Eriksson, marknadsanalytiker på Länsförsäkringar Östgöta

Filippa berättar

"Det bästa är variationen"

Filippa Forss läser Statistik och dataanalys. Lyssna till varför hon har valt sin utbildning och hur det är att studera vid Linköpings universitet. 

Utlandsstudier

Studentlivet