Allmänna ramar för projekten
De medel som avsatts för denna utlysning syftar till att bredda och fördjupa den forskning som bedrivs vid CKS samt till att bredda och fördjupa forskarsamarbeten och utbyten mellan CKS och andra delar av Linköpings universitet. För att stödja möjligheter till samarbeten bjuds de beviljade projektens forskare till CKS för ett internt seminarium efter ungefär halva projektperioden. Dessutom förväntas forskare inom de beviljade projekten delta i olika aktiveter inom CKS Lärande – till exempel genom presentationer på seminarier, kommundagar och nätverksträffar.
Projekten kan ha en maximal budget om 1,5 miljon kronor och genomförandetid på ett till tre år, med start under 2019. Utlysningen omfattar preliminärt omkring 4,5–5 mkr.
CKS avsikt är att ge stöd till fyra till sex olika projekt. Projekt som beviljas medel ska senast sex månader efter projekttidens slut rapporteras såväl muntligt som skriftligt. Det ska ske en skriftlig rapportering genom CKS-rapportserie. Den muntliga rapporteringen görs i normalfallet till CKS styrelse.
Medel kan sökas för lön och för andra kostnader i samband med forskningens genomförande (exempelvis för empiriska studier och för konferensresor). Huvudsökande ska vara disputerad. Projektmedarbetare ska vara disputerade forskare eller doktorander. Arbetstid som finansieras via projektet ska vara fördelat så att minst 50 procent av tiden är för disputerade forskare. Medel beviljas för forskare med anställning vid Linköpings universitet. 25 procent av beviljade medel betalas ut först då projektet är redovisat genom en CKS-rapport och genom muntlig redovisning vid ett styrelsemöte.
Kunskapsfält
Medel för forskning fördelas till projekt som tematiskt befinner sig inom ett eller flera av kunskapsfälten som beskrivs i ”Centrum för kommunstrategiska studier. Ramar för verksamheten 2016-2018”, som sammanfattas nedan. Projekten ska ha kommunstrategisk relevans och vetenskaplig relevans.
Lokal politik och demokrati
Lokal politik och demokrati syftar till att fördjupa kunskapen om frågor som rör lokal politik och demokrati. Under verksamhetsperioden 2016–2018 prioriteras följande tematiker inom kunskapsfältet Lokal politik och demokrati:
- Frågor om politiskt deltagande, i synnerhet deltagardemokratiska innovationer; olika former av kontakter mellan kommunala företrädare och medborgare som sker parallellt med de traditionella representativa kanalerna.
- Förtroendevaldas villkor och förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag, liksom de politiska partiernas interna arbetssätt.
- Politikens betydelse inom och för det kommunala välfärdsområdet, t.ex. hur politiska ambitioner och prioriteringar men också styrfilosofier påverkar den kommunala välfärdsverksamheten.
- Rättssäkerhet och tillit i kommunpolitiken, samt frågor som rör granskning och uppföljning av kommunal verksamhet.
Lokal ledning, styrning och organisering
Lokal ledning, styrning och organisering syftar till att fördjupa kunskapen om hur kommunerna leder, styr och organiserar sitt arbete på olika nivåer och inom olika verksamhetsområden. Under verksamhetsperioden 2016-2018 prioriteras följande tematiker inom kunskapsfältet Lokal ledning, styrning och organisering:
- Utmaningar för ledare i den kommunala organisationen. Villkoren och formerna för samarbete mellan politiska ledare och chefstjänstemän, samt dessa ledares roller, arbete och samarbete i den kommunala organisationen.
- Frågor om hur kommuner styr och organiserar sig för att uppnå balans mellan verksamhet och ekonomi på kort och lång sikt.
- Frågor om ledning, styrning och organisering av välfärdsområdet för att möta ökande och förändrade behov och krav. Hur bemöts och hanteras dessa av ledning och personal? Vilka konsekvenser får det i sin tur för och i olika verksamheter?
Lokal utveckling och samhällsplanering
Lokal utveckling och samhällsplanering syftar till att fördjupa kunskapen om utmaningar och möjligheter för lokalt och kommunalt arbete för hållbar utveckling. Under verksamhetsperioden 2016–2018 prioriteras följande tematiker inom kunskapsfältet Lokal utveckling och samhällsplanering.
- Kommuners planering för att hantera demografisk förändring; i städer och på landsbygden.
- Integrering av fysisk och strategisk kommunal planering för lokal utveckling.
- Lokala partnerskap och initiativ samt sociala innovationer för välfärd, sysselsättning och företagande.
- Kommuners planering, samverkan och insatser för hållbar utveckling med ekologiska frågor i fokus.
Några exempel på tidigare forskningsprojekt som fått CKS forskningsstöd och som publicerats i vår rapportserie. Foto: Anna Valentinsson