Linköpings universitet erbjuder fristående kurser i geografi som kombinerar kultur- och naturgeografi och ger en djupare förståelse för hur människor och miljö samspelar. Du lär dig om de geografiska förutsättningarna för samhällsplanering och hållbar utveckling, vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.
Geografi som vetenskap handlar om att beskriva hur jordytan ser ut och förklarar varför den ser ut som den gör. Den undersöker också hur mänsklig aktivitet påverkar och påverkas av dessa geografiska förutsättningar, vilket gör geografi unikt i sin vetenskapliga karaktär. Denna kunskap spelar en viktig roll i att kunna fatta beslut som främjar hållbar utveckling och den blir alltmer efterfrågad på arbetsmarknaden.
Nära aktuell forskning
Undervisningen leds av forskningsverksamma lärare med expertis inom områden som geologi, klimatologi och kulturgeografi, samt metoder som geografiska informationssystem (GIS) och fjärranalys. Kurserna är nära knutna till aktuell forskning och utformade för att ge dig de färdigheter som arbetsmarknaden efterfrågar. Fokus ligger på att analysera förändringar i olika landskap över tid och rum, med både samtida och historiska perspektiv på lokal, regional och global nivå.
Du kan läsa kurserna helt fristående eller välja att kombinera dem för att bygga på dina kunskaper och få möjlighet till fördjupning.
Samarbete med arbetsgivare
Avdelningen som organiserar kurserna, Tema Miljöförändring, samarbetar med många aktörer, både inom universitetet och med företag och andra organisationer. Detta återspeglas i kursinnehållet och de praktiska momenten. Under utbildningen deltar du i exkursioner såväl lokalt som regionalt, där du får tillämpa dina kunskaper om natur och samhälle i verkliga situationer. Studiebesök ger dig insikt i hur utmaningar hanteras i verkligheten och vilka kompetenser som efterfrågas. Exempel på samarbetspartners är Tekniska Verken, Linköpings kommun, Länsstyrelsen Östergötland, Energimyndigheten och SMHI.
Varierade studieformer
Arbetsformerna i kurserna varierar beroende på syftet med olika kursmoment och består av föreläsningar, seminarier, laborationer, övningar, fältarbete, exkursioner och studiebesök. Som student förväntas du delta aktivt, lösa uppgifter i samarbete och utveckla förmåga att presentera och kritiskt kommentera och diskutera olika typer av arbeten.