Filosofiska fakulteten (FILFAK)

Filosofiska fakulteten erbjuder utbildning och forskning inom humaniora, samhälls- och beteendevetenskap, juridik, estetiska ämnesområden samt tematisk naturvetenskap. 

Grundutbildningen vid fakulteten präglas av djupa ämneskunskaper, ämnesövergripande arbetssätt och nytänkande. 14 000 studenter studerar på fakultetens program och fristående kurser. Vid fakulteten bedrivs forskning och forskarutbildning inom discipliner såväl som ämnesövergripande och tvärvetenskapliga teman.

 

  Video 

Fakultetsledning

Aktuellt 

Fakultet - en podd om aktuella samhällsfrågor

Nu finns säsong fyra av Filosofiska fakultetens podd Fakultet! Fakultet är en podd som tar upp aktuella samhällsfrågor. Du hittar den och systerpodden Fakultet Essä på LiUs poddsida men även på iTunes, PodBean och Spotify.

Logotyp Humanistdygnet

Humanistdygnet

Humanistdygnet äger rum vartannat år som en inramning till utdelningen av Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne. Nästa Humanistdygn planeras till hösten 2024.

Nyheter

Han lotsar sina studenter till toppjobb

Det går bra för LiU-studenter i SM i företagsvärdering. År efter år går segern till Linköpings universitet. Vinst i tävlingen är en genväg till toppjobb i storbanker och revisionsbolag. Vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna?

Studenter har rast

Studenter från hela världen möts en vecka kring barns villkor

På masterprogrammet Child Studies deltar studenter från olika delar av världen på distans. Under en intensiv campusvecka samlas de för att utbyta erfarenheter och stärka känslan av gemenskap.

Anna Olaison, biträdande professor vid Avdelningen för socialt arbete, Linköpings universitet.

Nytt forskningsprogram letar lösningar för demensvården

År 2050 kan antalet äldre med demensdiagnos ha fördubblats jämfört med idag. Att ge vård och omsorg till alla blir en stor utmaning. Under året drar ett nytt forskningsprogram igång vid LiU för att hitta lösningar för framtiden.

Forskning vid Filosofiska fakulteten

Man kör truck.

Arbetsliv

En viktig utmaning för arbetslivsforskningen vid Linköpings universitet är att utveckla kunskaper som stödjer en hållbar utveckling av företag i en globaliserad värld

Barn

Vid LiU finns omfattande forskning om barn, unga och synen på barndom. Centrala frågor rör barns samt ungas liv och villkor i olika miljöer.

Biogasbuss i Linköping

Biogas

Ett starkt forskningsområde med stor internationell relevans som växt stadigt sedan slutet av 1990-talet då dieseldimmorna låg tunga över centrala Linköping. Sedan 2012 är Linköpings universitet värdar för nationella Biogas Research Center, BRC.

Dags för studier?

Strimman

Kalender

Kommande händelser vid Filosofiska fakulteten

10 april 2024

Installationsföreläsning Karin Osvaldsson Cromdal

kl. 15.15 – 17.00 K1 Kåkenhus, Norrköping

Välkommen att lyssna till Karin Osvaldsson Cromdals installationsföreläsning som ny professor. Föreläsningens titel: Deltagande, kategorier och normer — Samtalet som fundament i socialt arbete. Efter föreläsningen anordnas ett mingel. Anmäl dig via formulär senast den 25 mars. Institutionen för kultur och samhälle (IKOS), Avdelningen för socialt arbete (SOCARB).
Kontakt

16 april 2024

Seminarieserie "Negative Modernity: The War of Ideas" 3. Culture between Spirit and Body

kl. 15.15 – 17.00 Tage, Keyhuset Valla, Linköping

"Negative Modernity: The War of Ideas" är en seminarieserie med IKOS nuvarande Tage Danielsson-professor Keti Chukhrov. Den är öppen för alla, språket är engelska. Anmäl dig till någon av kontaktpersonerna. Läs mer i bifogad PDF. Det tredje seminariet har titeln: Culture between Spirit and Body, Vygotsky, Bibler, Deleuze/Guattari, Wynter.
Kontakt

17 april 2024

Strimman: Unga och makten över framtiden

kl. 17.30 – 18.45 Scenen, Huvudbiblioteket, Östgötagatan 5, Linköping

Dagens barn och unga riskerar att leva stora delar av sina liv i en värld präglad av klimatförändringar, minskad biologisk mångfald, ekonomisk osäkerhet, social ojämlikhet och en ny säkerhetsordning. Samtidigt som barn och unga kommer att påverkas av beslut som fattas idag, är deras möjligheter att delta i den formella politiken begränsade på grund av att de är omyndiga. Unga aktivister använder andra forum för att mobilisera och argumentera för nya politiska riktningar där idéer om framtiden ofta ges en central roll. Jonathan Josefsson, universitetslektor i Tema Barn, och Anna Friberg, universitetslektor i historia samtalar om hur de unga kan föreställa sig en framtid. Hur tänker de sig att en bättre framtid kan förverkligas? Och hur kan den institutionella politiken fånga upp de ungas röster så att de får bäring på dagens politik?
Kontakt

23 april 2024

Installationsföreläsning David Ludvigsson

kl. 15.15 – 17.00 I 101, I-huset, Campus Valla

Välkommen att lyssna till David Ludvigssons installationsföreläsning som ny professor. Föreläsningens titel: ”En meningsfull lokalhistoria? Forskning för akademi och lokalsamhälle”. Efter föreläsningen anordnas ett mingel. Anmäl dig via formulär senast den 12 april. Institutionen för kultur och samhälle (IKOS), Avdelningen för historia, konstvetenskap och religionsvetenskap (HKR).
Kontakt

24 april 2024

Varför behövs forskningsförmedling och hur kan den hållas levande?

kl. 13.15 – 15.30 TemCAS, Temahuset, Campus Valla

Hur ser forskare vid LiU på sitt ansvar att kommunicera sin forskning? Vilka möjligheter och utmaningar upplever de att de har för att göra detta? Vilket stöd erbjuder lärosätet och vad skulle kunna förbättras? Medverkande: Anna Friberg, Historiska studier; Ola Larsmo, gästprofessor i Moa Martinssons namn; Mattis Karlsson, Socialt arbete; Jonathan Josefsson, Tema Barn; Henrik Danielsson, Funktionsnedsättning och samhälle, och Marie Cronqvist, Historiska studier. Moderator: Bodil Axelsson, IKOS.
Kontakt

30 april 2024

Seminarieserie "Negative Modernity: The War of Ideas" 4. From Avant-Gardes to Contemporaneity

kl. 15.15 – 17.00 Tage, Keyhuset Valla, Linköping

"Negative Modernity: The War of Ideas" är en seminarieserie med IKOS nuvarande Tage Danielsson-professor Keti Chukhrov. Den är öppen för alla, språket är engelska. Anmäl dig till någon av kontaktpersonerna. Läs mer i bifogad PDF. Det fjärde seminariet har titeln: From Avant-Gardes to Contemporaneity. Adorno, Benjamin, Groys, Agamben
Kontakt

Organisation

Besöksadress och postadress

Besöksadress och postadress

Campus Valla

D-huset
Ingång 31 a

Filosofiska fakultetens kansli

Linköpings universitet
581 83 LINKÖPING