Tidigare forskning har visat att bostaden kan ha stor betydelse för integrationen hos migranter med flyktingbakgrund. Bostadssituationen påverkar hälsa och välbefinnande och individers deltagande på andra arenor i samhället. Ett hem ger stabilitet och tillgång till en plats fylld med olika typer av resurser, som kan fungera som en plattform för deltagande i samhället. Bostaden kan därmed bidra till en platsförankring där nyanlända kan återuppbygga familje- och arbetsliv. Att flyktingar får en bra start på sin etablering i Sverige är viktigt både för de individer som kommer hit och för Sverige som samhälle.
Detta är centralt för att kunna transformera våra städer och orter till platser av hopp och möjlighet för alla, där den potential som de nyanlända har med sig kan utvecklas och komma hela Sverige till gagn.
Att sammanföra flyktingars och samhällsplanerares perspektiv
Vårt projekt syftar till att, genom enkäter, intervjuer, statistiska analyser och workshops, kartlägga utmaningar och lösningar för ett acceptabelt boende för nyanlända flyktingar, utifrån de nyanländas eget perspektiv. Detta kommer ställas mot samhällsplanerares och andra kommunala aktörers perspektiv för att finna lösningar för ett hållbart boende för alla.
Vi fokuserar på frågor som, till exempel: vilka intentioner har kommunerna med sina bostadsstrategier och hur reagerar de nyanlända på dessa strategier? Vad betyder kommunens strategi för de formella och informella val som nyanlända gör för att lösa sin bostadssituation och för att skapa ett hem och ett liv i Sverige? Olika kommuner har här valt olika strategier, som varierar mellan temporära och helt permanenta boendelösningar. I projektet finns därmed en jämförande forskningsstrategi.
Det yttersta syftet med projektet är att utveckla kunskapen om hur olika typer av policyers och regler påverkar hållbar och inkluderande planering.. Detta är centralt för att kunna förstå hur planeringen behöver transformeras för att bidra till att vi planerar för att såväl nya som gamla invånare i staden har ett hållbart boende, vilket är en viktig aspekt i skapandet av hållbara städer och samhällen.
Samverkan och aktiviteter
Projektet har en ambition att sammanföra de forskare och forskningsprojekt som studerat liknande frågor för att på bästa sätt kunna samla den forskningsfronten och utnyttja synergieffekter.
Vi ämnar också ha en öppen kommunikation och dialog med såväl forskare som samhällsplanerare och andra kommunala aktörer, organisationer och inte minst med de nyanlända själva. Vi tror att en sådan gemensam kunskapsproduktion ger de mest nyanserade och tydliga resultaten, som sedan kan förmedlas till beslutsfattare.
I projektet har vi därför planerat en rad aktiviteter, så som seminarier, föredrag, dialogsamtal samt en podcast. Resultaten kommer därutöver förmedlas både i akademiska forskningsartiklar, en antologi, en avhandling samt genom olika populärvetenskapliga rapporter.