09 november 2021

Fyra forskare vid Linköpings universitet tilldelas bidrag i Vetenskapsrådets senaste utlysning.

Byggnadsstruktur i abstrakt mönster i blått och gult. Peter KarlssonSvarteld form & foto

Störst bidrag får Lars Sandman vid institutionen för hälsa, medicin och vård (HMV). Han tilldelas fem miljoner kronor under tre år för projektet ”Rättvis fördelning inom hälso- och sjukvården - varför ska svårighetsgraden spela roll?”

Forskare vid institutionen för tema får två bidrag. Emma Dahlin tilldelas nära 4,7 miljoner kronor för projektet ”AI bland människorna: Utmaningar med implementeringsprocesser av AI i medicinsk praktik”, medan Corinna Kruse tar emot 2,7 miljoner kronor för projektet ”Tillit och trovärdighet genom standardisering: ackrediteringen av brottsplatsarbete”. 

Slutligen får Branka Likic-Brboric 4,1 miljoner kronor för ”Demokratisering av global migrationsstyrning. Vilket spelrum för civilsamhället?”. Branka har sin hemvist på institutionen för kultur och samhälle (IKOS).

Totalt beviljade Vetenskapsrådet i år 100 bidrag till olika medelsförvaltare och nästan 440 miljoner kronor delades ut för åren 2021–2025.

Mer om utlysningen på VR:s hemsida 

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.