Populärvetenskapliga veckan

Kom och träffa LiU:s mest framstående forskare och lyssna på när de berättar om sitt arbete på ett populärvetenskapligt sätt.

Målgruppen är gymnasieelever i årskurs 2 och 3, alla lärare, oavsett verksamhetsområde, som vill fylla på sin egen kunskapsbank med aktuell forskning. Populärvetenskapliga veckan innehåller ett program med seminarier och utställning där ni kan möta forskare, dok­torander och studenter. Seminarierna är även öppna för allmänheten. Anmälan till populärvetenskapliga veckan 2019 öppnar i maj.

Program 2019

Ämnesinriktningen för dagarna:

22 oktober: Naturvetenskap, teknik, data och medicin.

23 oktober: Samhälle, ekonomi, beteendevetenskap och humaniora.

24 oktober: Naturvetenskap, teknik, data och medicin.

Föreläsningar 2018

Inspelade föreläsningar 2018

Följande föreläsningar sänds i Kunskapskanalen. Du kan också se dem på UR Skola.

Söndag 13 januari

09:00 Kan vi bekämpa allergiepidemin? Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi.

09:20 Nanomaterial för behandling av cancer. Daniel Aili, biträdande professor i fysik.

09:40 Ett gym för celler. Anna Fahlgren, biträdande professor i regenerativ medicin.

10:00 Dygnsrytmens roll vid sjukdomar som cancer. Lasse Dahl Jensen, universitetslektor i kardiovaskulär medicin.

10:20 Proteiner på liv och död. Sofie Nyström, förste forskningsingenjör i kemi.

10:45 Hur 17 ska vi nå hållbarhetsmålen? Sara Gustafsson, biträdande professor i industriell miljöteknik.

11:00 Kemin för Moores lag. Henrik Pedersen, biträdande professor i oorganisk kemi.

11:25 Släckte Trump vårt sista klimathopp? Maria Jernnäs, doktorand i Tema miljöförändring

11:40 Ett smart uppkopplat samhälle. Malin Granath, universitetslektor i informatik.

12:05 Stå upp för orten. Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete.

12:30 Varför uppstår mobbning? Robert Thornberg, professor i pedagogik.

12:55 Gud, Trump och hatkärleken till USA. Kjell O. Lejon, professor i religionsvetenskap.

13:20 Internationell makt i förändring. Per Jansson, universitetslektor i statsvetenskap.

13:35 Att växa upp i en digital värld. Anett Sundqvist, docent i psykologi.

Filmer från populärvetenskapliga veckan 2018

Populärvetenskapliga veckan - tisdag

Temat för tisdagen var naturvetenskap, teknik, data och medicin. Se vad besökarna tyckte om dagen! Filmen är producerad av Tove Sandin och Kristina Åman, studenter från programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning.

Populärvetenskapliga veckan - onsdag

Onsdagens tema var samhälle, ekonomi, beteendevetenskap och humaniora. Här ser du några intryck från dagen! Filmen är producerad av Tove Sandin och Kristina Åman, studenter från programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning.

Populärvetenskapliga veckan - torsdag

Torsdagens tema var  naturvetenskap, teknik, data och medicin. Se vad besökarna tyckte om dagen! Filmen är producerad av Tove Sandin och Sofia Lantz, studenter från programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning.