Teknikåttan

Teknikåttan är en nationell tävling i teknik och naturvetenskap för elever i årskurs 8. Tekniska högskolan vid Linköpings universitet organiserar regionen Östergötland samt delar av Småland.

Teknikåttan logga

Teknikåttan startades av Tekniska högskolan vid Linköpings universitet redan 1993. I dag är tävlingen indelad i elva regioner, där ett lärosäte i varje region ansvarar för tävlingarna och kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare. Sedan år 2000 kan alla svenska åttondeklassare delta i uttagningstävlingen.

Teknikåttan inleds med en uttagningstävling som genomförs ute på skolorna under februari, då skriftliga frågor besvaras av hela klassen. Därefter går regionens sex bästa klasser vidare till en regiontävling i april. Till denna får klassen utse ett tremannalag (mixat pojkar och flickor) som ska tävla och representera sin klass. Utöver en plats i rikstävlingen tävlar eleverna om prispengar och bästa design med en klassuppgift som de förbereder ute på sina skolor.

I maj går riksfinalen mellan vinnarna från respektive region. Klassen representeras även här av ett tremannalag men hela klassen får följa med och hejar på sitt lag.

Kontakta gärna Susanne Engborg enligt nedan.

Du kan också besöka Teknikåttans centrala hemsida

KontaktpersonVisa/dölj innehåll

NyheterVisa/dölj innehåll

Fler aktiviteter från skolsamverkanVisa/dölj innehåll