Teknikåttan

Teknikåttan är en tävling för elever i årskurs åtta, där eleverna får stimulera sin fantasi, kreativitet och uppfinnarförmåga, genom utmaningar inom teknik, matte och naturvetenskap. Vi vill också stödja och inspirera lärare inom de naturvetenskapliga ämnena.

Kvalfilm för tävlingen 2023

Video

 

Svarsfilm till frågorna i kvalfilmen

 

Video

Om teknikåttan

Teknikåttan logga

Teknikåttan är en tävling inom teknik, matematik och naturvetenskap för elever i årskurs åtta. Tävlingen arrangeras av tio universitet och högskolor. Syftet är att stimulera elevernas fantasi, kreativitet och uppfinnarförmåga, men också att ge stöd och inspiration till lärare som undervisar i teknik, matematik och i de naturvetenskapliga ämnena.

Läs mer om tävlingarna längre ned. För andra frågor eller funderingar, hör av dig till LiU:s kontaktperson. Besök också Teknikåttans nationella hemsida.

Det senaste från teknikåttan

Regionfinal 20 april 2023

Tiden går fort under mars och snart är det den 20 april och Regionfinalen i Teknikåttan vilket ska bli jätteroligt! Vi på Teknikåttan är supertaggade och hoppas alla elever ska tycka det blir kul att tävla! I år kommer regionfinalen att anordnas på plats i C1, Campus Valla. Följande klasser har gått vidare till LiU’s regionfinal:


Alfred Dalinskolan 8M
Hagabodaskolan 8G
Prästängsskolan 8A1
Berzeliusskolan 4 8S
Hagabodaskolan 8D
Mosstorpsskolan 8C

Om Tävlingarna

Tävlingen består av två fristående delar, med varsin anmälan, Teknikåttans frågetävling och Teknikåttans klassuppgift. Frågetävlingen testar den teoretiska kunskapen medan klassuppgiften uppmuntrar ingenjörskap prövar elevernas kunskaper i praktiken.

Så här går frågetävlingen till

Teknikåttan inleds med en uttagningstävling ute på skolorna, då frågor besvaras av hela klassen. Därefter går regionens sex bästa klasser vidare till en regiontävling - klassen utser ett tremannalag (mixat pojkar och flickor) som ska tävla. Eleverna tävlar om prispengar och en plats i riksfinalen. I riksfinalen tävlar vinnarna från respektive region. Klassen representeras även här av ett tremannalag men hela klassen får följa med och heja på sitt lag.

Priser i regiontävlingen, 1: a pris 10 000 kr, 2:a pris 7 500 kr, 3:e pris 5 000 kr.

Priser i rikstävlingen, 1:a pris 20 000 kr, 2:a pris 15 000 kr och 3:e pris 10 000 kr.

Hålltider

1 september 2022 - 25 januari 2023. Anmälan öppnar. Mer information finns på teknikattan.se, där kan du och skapa ett lärarkonto och anmäla den klass/de klasser som ska tävla.

26 januari – 2 februari - Kvaltävling. Kvaltävlingen sker på den egna skolan för elever i årskurs åtta. Räkna med att cirka 60 minuter behöver tas i anspråk. Tävlingen genomförs digitalt där eleverna svarar på ett antal kvalfrågor.

Februari - Resultat från kvaltävlingen publicerasteknikattan.se. Under februari månad meddelas klassernas resultat och de 6 bästa klasserna från kvaltävlingen kommer att få en inbjudan till Regiontävlingen vid Linköpings universitet.

20 april - Regiontävling. Kvaltävlingens bästa klasser i regionen möts i regiontävlingen. Ett lag med tre elever utses och hela klassen följer med till regiontävlingen för att stötta och heja. Vinnande klass går vidare till rikstävlingen.

25 maj - Rikstävling. På Tekniska museet i Stockholm möts de vinnande klasserna från regiontävlingarna i Sverige.  Teknikåttan står för resa, logi och lunch.

Så här går klassuppgiften till

Klassuppgiften uppmuntrar ingenjörskap och att pröva elevernas kunskaper i praktiken.

Priser i klassuppgiften: 1:a pris 15 000kr, 2:a pris 10 000kr, 3:e pris 5 000kr.

Hålltider

Oktober 2022 - Uppgiften publiceras teknikattan.se och anmälan öppnar. Klassuppgift förbereds på skolan med hela klassen och redovisas på distans via film.

31 mars 2023 – Sista dag för anmälan till tävlingen.

25 april - Deadline för inlämning av bidrag/film. 

12 maj – Sista dag att skicka in bedömningar.

Maj - Vinnare presenteras. 

Mer om Teknikåttan

Fler aktiviteter från Skolsamverkan

Skolsamverkan vid Linköpings universitet