Tävlingen består av två fristående delar, med varsin anmälan, Teknikåttans frågetävling och Teknikåttans klassuppgift. Frågetävlingen testar den teoretiska kunskapen medan klassuppgiften uppmuntrar ingenjörskap prövar elevernas kunskaper i praktiken.
Så här går frågetävlingen till
Teknikåttan inleds med en uttagningstävling ute på skolorna, då frågor besvaras av hela klassen. Därefter går regionens sex bästa klasser vidare till en regiontävling - klassen utser ett tremannalag (mixat pojkar och flickor) som ska tävla. Eleverna tävlar om prispengar och en plats i riksfinalen. I riksfinalen tävlar vinnarna från respektive region. Klassen representeras även här av ett tremannalag men hela klassen får följa med och heja på sitt lag.
Priser i regiontävlingen, 1: a pris 10 000 kr, 2:a pris 7 500 kr, 3:e pris 5 000 kr.
Priser i rikstävlingen, 1:a pris 20 000 kr, 2:a pris 15 000 kr och 3:e pris 10 000 kr.
Hålltider
1 september 2021 - 26 januari. Anmälan öppnar. Mer information finns på www.teknikattan.se, där kan du och skapa ett lärarkonto och anmäla den klass/de klasser som ska tävla.
27 januari – 3 februari - Kvaltävling. Kvaltävlingen sker på den egna skolan för elever i årskurs åtta. Räkna med att cirka 60 minuter behöver tas i anspråk. Tävlingen genomförs digitalt där eleverna svarar på ett antal kvalfrågor.
22 februari - Resultat från kvaltävlingen publiceras på www.teknikattan.se. Under februari månad meddelas klassernas resultat och de 6 bästa klasserna från kvaltävlingen kommer att få en inbjudan till Regiontävlingen vid Linköpings universitet.
7 april - Regiontävling. Kvaltävlingens bästa klasser i regionen möts i regiontävlingen. Ett lag med tre elever utses och hela klassen följer med till regiontävlingen för att stötta och heja. Vinnande klass går vidare till rikstävlingen.
19 maj - Rikstävling. På Linnéuniversitet i Växjö möts de vinnande klasserna från regiontävlingarna i Sverige. Teknikåttan står för resa, logi och lunch.
Så här går klassuppgiften till
Klassuppgiften uppmuntrar ingenjörskap och att pröva elevernas kunskaper i praktiken.
Priser i klassuppgiften, tre klasser får klasspriser om 10 000 kronor vardera.
Hålltider
1 november 2021 - Uppgiften publiceras på www.teknikattan.se och anmälan öppnar. Klassuppgift förbereds på skolan med hela klassen och redovisas på distans via film.
1 april 2022 - Deadline för inlämning av bidrag/film. Klassuppgiften dokumenteras genom filmning och länk till filmen skickas till er kontaktperson, Susanne Engborg susanne.engborg@liu.se på Linköpings universitet.
7 april - Finalisterna för klassuppgiften publiceras på www.teknikattan.se. De klasser som går vidare informeras om fortsatt deltagande.
9 – 13 maj - Finalisterna redovisar sitt bidrag för juryn. Ett schema tas fram där klasserna ska demonstrera sitt bidrag online för en jury.
19 maj - Vinnare presenteras. I samband med riksfinalen på Linnéuniversitet tillkännages årets vinnare i klassuppgiften.