Teknikåttan

Teknikåttan är en tävling för elever i årskurs åtta, där eleverna får stimulera sin fantasi, kreativitet och uppfinnarförmåga, genom utmaningar inom teknik, matte och naturvetenskap. Vi vill också stödja och inspirera lärare inom de naturvetenskapliga ämnena.

Teknikåttan logga

Teknikåttan är en tävling inom teknik, matematik och naturvetenskap för elever i årskurs åtta. Tävlingen arrangeras av elva universitet och högskolor. Syftet är att stimulera elevernas fantasi, kreativitet och uppfinnarförmåga, men också att ge stöd och inspiration till lärare som undervisar i teknik, matematik och i de naturvetenskapliga ämnena.

Vill du veta mer?

Läs mer om tävlingarna längre ned. För andra frågor eller funderingar, hör av dig till LiU:s kontaktperson. Besök också Teknikåttans nationella hemsida.

Det senaste från Teknikåttan Visa/dölj innehåll

Om Tävlingarna Visa/dölj innehåll

Tävlingen består av två fristående delar, med varsin anmälan, Teknikåttans frågetävling och Teknikåttans klassuppgift. Frågetävlingen testar den teoretiska kunskapen medan klassuppgiften uppmuntrar ingenjörskap prövar elevernas kunskaper i praktiken.

Så här går frågetävlingen till

Teknikåttan inleds med en uttagningstävling ute på skolorna, då frågor besvaras av hela klassen. Därefter går regionens sex bästa klasser vidare till en regiontävling - klassen utser ett tremannalag (mixat pojkar och flickor) som ska tävla. Eleverna tävlar om prispengar och en plats i riksfinalen. I riksfinalen tävlar vinnarna från respektive region. Klassen representeras även här av ett tremannalag men hela klassen får följa med och heja på sitt lag.

Priser i regiontävlingen, 1: a pris 10 000 kr, 2:a pris 7 500 kr, 3:e pris 5 000 kr.

Priser i rikstävlingen, 1:a pris 20 000 kr, 2:a pris 15 000 kr och 3:e pris 10 000 kr.

Hålltider

1 september 2021 - 26 januari. Anmälan öppnar. Mer information finns på www.teknikattan.se, där kan du och skapa ett lärarkonto och anmäla den klass/de klasser som ska tävla.

27 januari – 3 februari - Kvaltävling. Kvaltävlingen sker på den egna skolan för elever i årskurs åtta. Räkna med att cirka 60 minuter behöver tas i anspråk. Tävlingen genomförs digitalt där eleverna svarar på ett antal kvalfrågor.

22 februari - Resultat från kvaltävlingen publiceras på www.teknikattan.se. Under februari månad meddelas klassernas resultat och de 6 bästa klasserna från kvaltävlingen kommer att få en inbjudan till Regiontävlingen vid Linköpings universitet.

7 april - Regiontävling. Kvaltävlingens bästa klasser i regionen möts i regiontävlingen. Ett lag med tre elever utses och hela klassen följer med till regiontävlingen för att stötta och heja. Vinnande klass går vidare till rikstävlingen.

19 maj - Rikstävling. På Linnéuniversitet i Växjö möts de vinnande klasserna från regiontävlingarna i Sverige.  Teknikåttan står för resa, logi och lunch.

Så här går klassuppgiften till

Klassuppgiften uppmuntrar ingenjörskap och att pröva elevernas kunskaper i praktiken.

Priser i klassuppgiften, tre klasser får klasspriser om 10 000 kronor vardera.

Hålltider

1 november 2021 - Uppgiften publiceras på www.teknikattan.se och anmälan öppnar. Klassuppgift förbereds på skolan med hela klassen och redovisas på distans via film.

1 april 2022 - Deadline för inlämning av bidrag/film. Klassuppgiften dokumenteras genom filmning och länk till filmen skickas till er kontaktperson, Susanne Engborg susanne.engborg@liu.se på Linköpings universitet.

7 april - Finalisterna för klassuppgiften publiceras på www.teknikattan.se. De klasser som går vidare informeras om fortsatt deltagande.

9 – 13 maj - Finalisterna redovisar sitt bidrag för juryn. Ett schema tas fram där klasserna ska demonstrera sitt bidrag online för en jury.

19 maj - Vinnare presenteras. I samband med riksfinalen på Linnéuniversitet tillkännages årets vinnare i klassuppgiften.

Fler aktiviteter från Skolsamverkan Visa/dölj innehåll

Skolsamverkan vid Linköpings universitet Visa/dölj innehåll