Med bostad avses bostad med särskild service enligt LSS och äldre personer innefattar individer äldre än 50 år. Det övergripande syftet är att bidra till förståelsen av delaktighet i bostaden som en konsekvens av åldrandet, den fysiska och sociala bostadsmiljön gällande projektets specifika målgrupp, äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Projektet, som avslutas under 2015/2016, är baserat på kvalitativa intervjuer och deltagande observationer med äldre personer som bor i gruppbostad, enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), samt personal och chefer som arbetar där.
Åldrandet – ett fysiskt fenomen
Projektets resultat visar att det finns skillnader mellan hur äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning själva erfar att vara och bli äldre och hur detta fenomen beskrivs av gruppbostadens personal.
Resultaten visar också att åldrande och att vara äldre inte ges utrymme i gruppbostadens vardagliga diskussioner där åldrandet främst betraktas som ett fysiskt fenomen. Projektets studier belyser även att gruppbostadens formella organisationskultur är svag i förhållande till att åldras och vara äldre med intellektuell funktionsnedsättning. Detta då personalen upplever att det saknas förberedelse, diskussion och arbetsmetoder kring hur stöd för delaktighet ska erbjudas äldre boende. Resultatet visar emellertid att de boendes ålder har betydelse för personalens föreställningar och förhållningssätt gällande delaktighet bland äldre boende. Denna delaktighet beskrivs och operationaliseras dels som ett socialt kontextuellt görande, dels som en strävan efter att skapa en känsla av sammanhang och trygghet i hemmet.
I tillägg till detta framkommer att den studerade generationens unika erfarenheter av att ha levt ett långt liv med intellektuell funktionsnedsättning, är betydelsefulla för hur delaktigheten ser ut i gruppbostaden och hur den beskrivs av både boende och personal.