Mina huvudsakliga undervisningsmoment utförs i ämnet arbetsterapi på grundnivå och avancerad nivå, vid Arbetsterapeutprogrammet.
Jag har bedrivit undervisning i ämnet arbetsterapi vid Linköpings universitet sedan 2006.
Den huvudsakliga ämnesinriktningen på undervisningen kan relateras till mitt forskningsområde och begreppen delaktighet, äldre och åldrande samt intellektuell funktionsnedsättning, men undervisningen har även skett kring mer generella ämnen såsom aktivitetsvetenskap, evidensbaserad arbetsterapi, kliniskt resonemang, arbetsprocesser samt vetenskaplig metodik. Jag har ett särskilt intresse för undervisning om hur arbetsterapi kan bidra till ett jämlikt och hållbart välfärdssamhälle.
Det studentcentrerade lärandet är en central utgångspunkt för mig då jag anser att det är en förutsättning för att kunna utveckla de förmågor, färdigheter och förhållningssätt som leder till anställningsbarhet. Det är också, enligt min uppfattning, genom eget aktivt handlande som studenter når detta.
Genom att utgå från den problembaserade pedagogiken,”scenarion” eller ”case” som baseras på verkliga situationer som studenterna kan tänkas möta i sin kommande yrkesutövning blir lärandet konkret och meningsfullt och utvecklandet av en professionell identitet påbörjas redan under studietiden.
Att under studietiden få möjlighet till interprofessionella utbildningsmoment med studenter från andra relevanta professionsutbildningar, såsom fysioterapeuter, ingenjörer, logopeder eller socionomer bidra, enligt min uppfattning, ytterligare till denna utveckling.
Min uppgift som lärare är att facilitera studenternas lärande genom att skapa nyfikenhet och beredskap för framtiden, inom det akademiska ämnet arbetsterapi såväl som professionsutövningen. Att forskningsanknuta arbetsterapeututbildning på grundnivå såväl som på avancerad nivå anser jag betydelsefullt. Att som lektor vara nyfiken och själv söka och bidra till utvecklandet av ny kunskap tror jag är en betydande utgångspunkt för att vara en god lärare som stimulerar ett studentcentrerat lärande för framtidens arbetsterapeuter.