Avancera diagnos av stomme inom återtillverkning - ACCORD

En hög av metallkomponenter i olika storlekar, samlade i en oordnad men intressant formation.

ACCORD-forskningsprojektet hjälper svenska industrier att anamma återtillverkning – en process som ger använda produkter nytt liv. Genom att förbättra metoder för att bedöma kvalitet och livslängd på återvunna produkter (så kallade Cores) kan vi minska avfall, spara resurser och skapa en mer hållbar tillverkningsindustri.

Många svenska tillverkare tvekar att anamma återtillverkning eftersom de saknar tillförlitliga verktyg för att bedöma skicket på använda produkter. Att avgöra hur mycket livslängd en produkt har kvar – vare sig det handlar om en elektronisk enhet, möbler, textilier eller plastprodukter – kan vara svårt. Nuvarande inspektionsmetoder är ofta inkonsekventa, tidskrävande och kräver expertbedömningar.

För att uppnå hållbarhetsmålen måste svensk tillverkningsindustri integrera återtillverkning i sina produktionssystem.

Processen för kvalitetsinspektion, särskilt diagnosen av en stommes kvalitet (en returnerad använd produkt eller dess delar) för att uppskatta återstående produktlivslängd (den tid en produkt kan fungera i enlighet med sitt ursprungliga syfte), är en stor utmaning. Detta beror på riskerna med otillräckliga teknologier för att diagnostisera stommens kvalitet samt bristen på metoder och verktyg för att uppskatta återstående livslängd. Alla dessa faktorer avskräcker svenska tillverkare från att införa återtillverkningsmetoder.

ACCORD-forskningsprojektet

Forskningsprojektet ACCORD syftar till att:

  1. Definiera metoder för kvalitetsdiagnos av stommar,
  2. Utveckla verktyg för att bedöma återstående produktlivslängd (två praktiska bidrag), och
  3. Överbrygga forskningsgapet inom avancerade återtillverkningsteknologier för en hållbar omställning (teoretiskt bidrag).

ACCORD-projektet kommer att underlätta återtillverkningspraxis hos svenska tillverkare av elektrisk och elektronisk utrustning, möbler, textilier och hårdplastprodukter. Projektet förenar forskningsområdena hållbar tillverkning och felsdiagnostik för att uppnå det övergripande målet: att utveckla avancerad stommediagnostik inom återtillverkning. För att göra detta har projektet fyra specifika mål:

  • Definiera kritiska avancerade återtillverkningsteknologier för stommens kvalitetsinspektion,
  • Integrera stommedatakrav (t.ex. från/till Digital Product Passport (DPP)) i kritiska avancerade återtillverkningsteknologier,
  • Utveckla ett ramverk med metoder (teoretiskt bidrag) samt en metod med verktyg (praktiskt bidrag) för att diagnostisera stommes kvalitet och bedöma dess lämplighet för återtillverkning genom att mäta återstående produktlivslängd, och
  • Demonstrera (helst virtuellt) kritiska avancerade stommediagnostikteknologier med stöd av stomme-DPP-data för bedömning av återstående produktlivslängd.

Ett steg mot en cirkulär ekonomi

Genom att göra återtillverkning mer effektivt bidrar ACCORD till en cirkulär ekonomi där produkter återanvänds istället för att kasseras. Detta tillvägagångssätt gynnar inte bara miljön genom att minska avfall och spara material, utan hjälper även företag att sänka kostnader och skapa nya arbetstillfällen.

ACCORD-projektet leds av Linköpings universitet i samarbete med industriexperter och internationella forskare. Projektet sammanför expertis inom hållbar tillverkning och felsdiagnostik för att göra återtillverkning till ett praktiskt och lönsamt val för svensk industri. Projektet stöds av ZENITH-karriärutvecklingsprogrammet vid Tekniska fakulteten (LITH).

Relaterad forskning