Barnafrid talks är en digital seminarieserie där tvärvetenskaplig forskning som rör barn och ungas utsatthet av våld presenteras och diskuteras. Föreläsningarna vänder sig till forskare och andra intresserade. De är kostnadsfria och sänds via Zoom.

En illustration av en hand som håller i en pratbubbla

Vårterminen 2025

14 januari, kl 15.30-16.30

Våld mot barn och unga på flykt

Johan Andersson är legitimerad psykolog och doktorand vid Barnafrid, Linköpings Universitet. Han har klinisk erfarenhet av arbete med allvarligt traumatiserade barn och ungdomar som flytt från krig och förföljelse och hans forskning fokuserar på att förstå skillnader i psykisk ohälsa för denna grupp. Föreläsningen kommer handla om våld mot barn på flykt och våldets konsekvenser, med specifikt fokus på psykisk ohälsa. Innehållet kommer baseras på en kombination av aktuell forskning inom fältet och kliniska perspektiv. Johan kommer också presentera kunskap om språktolkning i en hälso- och sjukvårdskontext och bidra med konkreta tips om hur man kan bli en bättre tolkanvändare.

4 februari, kl 15.30-16.30

Rebecca Siponen, doktor i kriminologi och postdoktoral forskare vid Helsingfors universitet, forskar på riskfaktorer för brott bland unga i högriskgrupper. I denna föreläsning kommer Rebecca att presentera sin doktorsavhandling med titeln ”The role of psychatric diagnoses among youth offenders: An investigation of crime and later adverse outcomes”. Avhandlingen undersöker hur psykiatriska diagnoser kan fungera som riskfaktorer för både brott och andra negativa utfall bland unga lagöverträdare. Under föreläsningen delar Rebecca också med sig av resultat från sin aktuella forskning om riskfaktorer för brott bland barn och unga med en brottsdömd förälder. Föreläsningen syftar till att belysa den variation som finns inom olika grupper av unga och visa hur olika riskfaktorer kan ha olika betydelse för risken för kriminalitet och andra negativa utfall.

4 mars, kl 15.30-16.30

Osynliggörande av våld och skuldbeläggande av offer i sexualbrottsdomar

Sofia Orrbén är doktor i nordiska språk och verksam vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet. I sin avhandling Gränser mellan frivillighet och ofrivillighet: Språkvetenskapliga diskursanalyser av sexualbrottsdomar från svensk tingsrätt undersöker hon språkbruket i sexualbrottsdomar för att synliggöra vilka kunskaper, föreställningar och idéer om offer och förövare som kommer till uttryck språkligt i domar. Föreläsningen kommer att handla om hur språkbruket i domar osynliggör det sexualiserade våldet genom att våldet framställs som ömsesidigt och hur domstolens argumentation skuldbelägger offer genom att framställa offer som ansvariga för övergrepp. I korthet kan språkbruket i domar beskrivas som ideologiskt meningsskapande, trots juridiska så kallade objektivitetsideal, genom att reproducera och upprätthålla genusstereotyper och våldtäktsmyter.

1 april, kl 15.30-16.30

Komplex problematik i samband med sexuellt våld – behov av samskapande och samverkan

Charlotta von Mentzer är barnmorska med vidareutbildning inom psykoterapi och certifierad Traumafokuserad KBT terapeut. Hon är anställd inom Regionhälsan i Göteborg på SMC Pilen, en lågtröskelenhet för sexuellt riskutsatta personer från 13 år. Som doktorand på Göteborgs Universitet utvecklar hon i samskapande process, en tentativ vård och stödmodell för den komplexa problematiken med substansberoende, samsjuklighet, våldsutsatthet och kriminalitet som är kopplad till sexuellt våld och exploatering. Forskningen bedrivs i samverkan med EU/ESF finansierade projektet ”En blind fläck – tjejer i gängkriminella miljöer” inom Socialförvaltningen Göteborgs Stad, där SMC Pilen, Socialtjänst och lokalpolis samskapar en innovativ pilotmodell för samverkan kring målgruppen tjejer i gängkriminell miljö i några av Göteborgs mest utsatta stadsdelar.

Unga flickor och kvinnor med utsatta livssituationer, drogbruk, omhändertagande inom socialomsorg och med erfarenhet av våld, övergrepp och exploatering, löper högre risk att hamna in i kriminella miljöer vilket innebär en ond spiral med risk för upprepad utsatthet och även egen brottslighet. Utifrån utsatta personers egna röster från en nyligen genomförd intervjustudie, ges en beskrivning av deras behov och erfarenheter av vård och stöd och vad vi som professionella ofta missar att se. I presentationen ges också en beskrivning av projektet ”En blind fläck – tjejer i gängkriminella miljöer”.

6 maj, kl 15.30-16.30

Tandvårdens roll i att upptäcka barn som far illa

Tita Kirkinen är odontologie doktor och övertandläkare i pedodonti (specialistexamen år 2009). Hon arbetar som klinikchef på Specialistkliniken för barn- och ungdomstandvård i Region Värmland. Hon arbetar även med forskning och utbildning. Hennes forskning handlar framför allt om placerade barns tandhälsa och registerforskning. Föreläsningen kommer att belysa hur tandvårdspersonal kan upptäcka tecken på försummelse och potentiellt riskfyllda situationer när de möter barn i tandvården. Vi kommer även att ta upp vikten av att agera på dessa observationer. Tita kommer även att presentera delar av sin avhandling om placerade barn och deras tandhälsa.

3 juni, kl 15.30-16.30

Barn, unga och hedersrelaterat våld och förtryck – ett komplext pussel

Siv-Britt Björktomta är lektor i socialt arbete vid Uppsala universitet. Hon är utbildad socionom och har bland annat arbetat med frågor rörande hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) på ungdomsmottagning. Björktomta har forskat kring HRV sedan 2002. Pågående forskning handlar dels om HRV och funktionssättning (som är en studie som genomförs på uppdrag från Myndigheten för delaktighet), dels om socialtjänstens hantering av ärenden med HRV- problematik. Projektet ligger inom ramen för det sexåriga Forskningsprogrammet What works? och finansieras av Forte.

På Barnafrids talks ger Siv-Britt Björktomta en tillbakablick och beskriver de olika perspektiven som präglar kunskapsområdet hedersrelaterat våld och förtyck. Hon kommer också att presentera resultat från sina pågående studier om HRV, funktionssättning och socialtjänstens arbete.

Anmälan

Anmälan till våren 2025

Evenemanget är kostnadsfritt och sker digitalt via Zoom. Gör din anmälan här. När du anmäler dig, gäller din anmälan för årets alla Barnafrid Talks.

Länk till anmälan våren 2025

Kontakt

Organisation