Hur kan städers energisystem bli mer motståndskraftiga mot klimatförändringar och geopolitiska utmaningar? I vårt transdisciplinära projekt med Göteborgs stad som partner utforskar vi möjligheterna för ökad lokal resiliens genom decentralisering, användarflexibilitet och energilager.  

 

Älvsborgsbron, Göteborg, Solnedgång bild

 

Klimatomställningen, ny teknik och ett förändrat geopolitiskt läge ställer nya krav på våra energisystem. Genom ökad decentralisering, användarflexibilitet och energilagring kan energisystemens resiliens förstärkas, vilket både minskar sårbarheten för geopolitiska konflikter och bidrar till klimatomställningen. Det här transdisciplinära projektet, med Göteborgs stad som fallstudie, syftar till att skapa en djupare förståelse för hur lokala energisystem kan bli mer resilienta. Genom att utveckla och tillämpa energisystemmodellering, i kombination med analyser av implementeringsförutsättningar på kommunal nivå, kommer projektet att bidra med nya insikter om hur städer kan leda vägen mot mer hållbara och robusta energilösningar.

Projektets syfte

Syftet med detta transdisciplinära projekt är att skapa ny förståelse för hur städers energisystem – med Göteborgs stad som projektpartner och fallstudie - kan bli mer resilienta genom att utveckla och tillämpa energisystemmodellering kombinerat med analys av hur förutsättningarna för implementering av olika modellerade scenarier ser ut på kommunal nivå, inom olika delar av förvaltning och politik.

Projektets mål

  • Definition av stadsenergiresiliens: Projektet kommer att definiera och beskriva stadsenergiresiliens med fokus på energisystem och sektorkopplingar.
  • Organisatoriska strategier: Utveckla strategier för hur samarbeten inom och mellan kommunala förvaltningar kan stärkas för att öka energiresiliensen.
  • Förutsättningar för implementering: Förstå och kartlägga de lokala förutsättningarna för att framgångsrikt kunna implementera mer resilienta energisystem i städer.

Betydelse och nyttiggörande

Projektets resultat kommer att bidra till utvecklingen av nya strategier för stadsenergiresiliens som kan tillämpas inte bara i Göteborg, utan även i andra städer med liknande utmaningar. Genom nära samarbete med Göteborgs stad och lokala intressenter kommer projektet att stärka den institutionella kapaciteten och öka medvetenheten kring hur lokala energisystem kan bli mer robusta och hållbara.

Projektet förväntas också leda till publicering av vetenskapliga artiklar och policyrekommendationer, samt till att sprida kunskap och erfarenheter som kan bidra till en bredare samhällsnytta efter att projektet har avslutats.

Projektet är samarbete mellan Linköpings universitet, Lunds universitet, Chalmers och Göteborgs stad och pågår fram till augusti 2029.

Bli doktorand inom projektet

Doktorand till LiU

Vill du bidra till utvecklingen av hållbara samhällen? Då kan detta vara rätt möjlighet för dig! Vi söker en driven doktorand till forskarutbildningen Hållbara system, med inriktning på strategisk hållbarhetsstyrning i kommuner.

Läs mer och sök

Doktorand till Chalmers

Är du intresserad av att forma framtidens hållbara städer? Vi söker nu en doktorand till Chalmers som vill utveckla och tillämpa energisystemmodellering på stadsnivå. Målet är att förstå hur städer kan bli mer motståndskraftiga och samtidigt uppfylla klimatmålen. Du kommer att utveckla och genomföra analyser för att testa scenarier som utarbetas i samarbete med två andra partneruniversitet. Tjänsten erbjuder en unik möjlighet att arbeta i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö och bidra till omställningen av våra städer för en hållbar framtid.

Läs mer och sök (på engelska)

Doktorand till Lund

Vill du bidra till att forma framtidens energisystem och göra städer mer resilienta? Som doktorand i projektet får du möjlighet att arbeta i nära samarbete med Linköpings universitet, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs stad. I fokus står Göteborgs energisystem, där du kombinerar energisystemmodellering med analys av kommunala implementeringsförutsättningar. Projektet erbjuder en dynamisk arbetsmiljö med kvalitativa metoder som intervjuer och fokusgrupper, och forskningen publiceras på engelska i internationella tidskrifter.

Är du redo att göra skillnad? Sök nu!

Kontakt

Bakgrund

Under många decennier har energisystemet varit centralt för att tillhandahålla tillförlitlig och prisvärd energi, vilket har varit en drivkraft för samhällsutvecklingen. Men nu står vi inför nya utmaningar som kräver anpassningar av energisystemet för att möta dagens krav, samtidigt som vi fortsatt ska säkerställa dess funktionalitet. Klimatomställningen är en av de främsta drivkrafterna för dessa förändringar, där en övergång till fossilfri energi och ökad elektrifiering framstår som avgörande lösningar för att minska klimatpåverkan, särskilt inom industri- och transportsektorerna. Elektrifieringen medför en betydande ökning av elbehovet och behovet av nya kraftledningar, särskilt i städer som är beroende av energiimport, exempelvis Göteborg.

Utöver klimatförändringarna är det försämrade säkerhetsläget, inte minst med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, en stark drivkraft för att stärka energisystemets resiliens. Detta har ökat medvetenheten om och oron för det starka utländska beroendet av energileveranskedjor, vilket understryker behovet av större kontroll över energiförsörjningen.

Energiresiliens definieras som förmågan hos nät, byggnader och samhällen att motstå och snabbt återhämta sig från från avbrott i energitillförseln och fortsätta att leverera el, värme, kyla, ventilation och andra energiberoende tjänster. Detta projekt kommer att undersöka möjligheterna att öka resiliensen i energisystemen genom att utforska hur decentraliserad energiproduktion och sektorkopplingar kan integreras i städernas energilandskap.

Spårvagn, Sverige.

Forskarskola Energisystem