Tekniktester

Tekniktester går under block 4, Testa och utvärdera. Här testar vi olika digitala verktyg och tjänster, som sedan utvärderas noggrant.

Introduktion

Det finns en oro hos lantbrukare att investera i eller på annat sätt ta till sig ny digitalteknik. Det finns fog för den oron.

Ofta är ny digitalteknik förenad med problem och buggar och inom lantbruket talas om problemet när olika system ska koppla an till varandra. Det finns alltså ett behov av kommersiellt oberoende aktörer till vilka jordbrukets yrkesverksamma kan vända sig för att få objektiva råd i teknikfrågor.

Idag är såväl jordbrukare som rådgivare i hög grad i händerna på aktörer som direkt eller indirekt företräder tillverkare av de tekniska alternativ som står till buds. Därför behöver Sveriges jordbrukare en funktion som fångar in och strukturerar nationella erfarenheter av tillämpad digital jordbruksteknik.
EU loggan, medfinansieras av Europiska Unionen
EU loggan, medfinansieras av Europiska Unionen

Att testa och utvärdera digitalteknik

Hur testar vi digitala verktyg?

Med verktyg avses fysisk digitalteknik såsom sensorer för digitalisering av djurstallar, terminaler för precisionsodling, autonoma och digitalt styrda fältrobotar.

Vi kommer här att dra nytta av dels till navet knutna utvecklingsgårdar, dels de 10 lantbrukare som knyts till navet. När det gäller fysisk digitalteknik kommer testerna inte bara att handla om funktion som upplevs vid första intrycket av den, utan vi kommer också att initiera tester som sker över längre tid och där tekniken utsätts för de miljöfaktorer som präglar lantbruket dvs väder och vind (inte minst fukt och temperatur), stötar och slag eller damm. För att hushålla med ekonomiska resurser kommer testerna också att inkludera intervjuer med lantbrukare som använt viss fysisk digital teknik under en längre tid.

Hur testar vi digitala tjänster?

Med digitala tjänster avser vi sådan digital teknik som inte primärt innebär fysiska produkter utan snarare sådant som molntjänster med olika programvaror för exempelvis precisionsodling eller kontroll av djurbesättningar inomhus eller på naturbetesmarker. Inte minst avses beslutsstödssystem som bygger på molntjänster.

Testerna kommer att utföras av aktörer i expertnätverket i samarbete med våra utvecklingsgårdar och våra 10 referenslantbrukare. Men vi kommer också att via intervjuer och andra metoder systematiskt fånga in erfarenheter från en större bredd lantbrukare. I det sammanhanget är det viktigt att inkludera en mångfald av lantbrukare, t.ex. digitalt vana vs digitalt ovana, äldre vs yngre personer, kvinnor vs. män osv.

Hur utvärderar vi digitala verktyg?

Fokus kommer att vara på digitala verktyg som finns på marknaden, men vi kommer också att göra tester av prototyper och verka för att det skapas nya forsknings och utvecklingsprojekt för nya digitala lösningar som kan ge positiva effekter inom näringen.

Som en del i detta kommer kunskapsnavet bland annat hålla span på relevanta utlysningar och hjälpa till med att sammanföra aktörer för forskningsprojekt och ge stöd i skrivande av ansökningar till utlysningar.

Hur utvärderar vi digitala tjänster?

Som framgått kommer vi att testa och utvärdera teknik i användarkontext. Vi är här inspirerade av s.k Farmtest som är väl etablerat i Danmark. Det handlar om något mindre komplext än ett forskningsprojekt. Exempelvis ställs inte krav på upprepningar utan de är mer ett produkttest.

En annan skillnad mellan farmtest och regelrätt forskning är snabbheten. Risken med större forskningsprojekt är att produkter som ingår i projekten hinner försvinna från marknaden innan resultatet är klart. Vad gäller analysdimensioner för digitala tjänster ämnar vi nyttja samma som angavs i avsnittet ovan.

Mer information om Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering

Startsidan för kunskapsnavets för jordbrukets digitalisering