Mediedesign och bildreproduktion

En tecknad bild av Norrköping vid strömmen och människor som rör sig i miljön
Bild: Solith af Malmborg, Mina Mani Kashani, Malin Müller, Matilda Wallén och Dong Wang

Vårt arbete handlar grundläggande sett om kommunikation. Hur kan vi kombinera digitala och analoga medier för att förmedla information, insikter och känslor? Hur kan vi erbjuda engagerande och fängslande upplevelser genom modern interaktionsteknik?

En hand håller i en liten robotFoto: Ahmet BörüteceneTekniken har kommit långt när det gäller visualisering och interaktion. Högupplösta immersiva miljöer och multimodala interaktionsytor är inte längre bara framtidsdrömmar. Men det finns fortfarande mycket att göra när det kommer till att designa visuell och multimodal kommunikation med användning av modern teknik. Vi experimenterar med immersiva och förstärkta informationsmiljöer, och med det multimodala samspelet mellan människa och AI, hela tiden med fokus på användningsupplevelsen.

En rosa polygonbaserad kanin framför en karta med färgproverFoto: Alina Pranovich

Det andra huvudämnet för vår forskning är bildreproduktion. För att kunna reproducera bild i tryck på ett korrekt sätt krävs modeller av hur bläck, ljus och papper interagerar. Dagens trycktekniker möjliggör reproduktion även i 2.5D (relieftryck) och i 3D, genom att mixa material med olika optiska egenskaper. Att naturtroget reproducera inte bara korrekt kulör, utan även naturtrogen ytstruktur, glans och nivå av genomskinlighet, kräver än mer komplicerade modeller som relaterar till materialens optiska egenskaper. Detta område, som ofta kallas ”appearance printing”, är av särskilt intresse i vår forskning.

Kontakt

Medarbetare

Relaterad information