Mediedesign och bildreproduktion

Trafikövervakning - area control- på flöygplats

En stor utmaning för oss alla är att hantera mer och mer information, i arbetslivet såväl som på fritiden. 

Vi forskar om det vi kallar informationsintensiva system, där vi arbetar med interaktionsdesign och informationsdesign för att ta fram nya idéer till system som blir enklare och mer effektiva att använda.

Radar - system för övervakning av flygtrafikFoto: Thor Balkhed
En fråga vi intresserar oss speciellt för är samspelet mellan människa och automatiska system, det vill säga det som brukar kallas AI. Inom flygledning, till exempel, kommer fler och fler möjligheter att stödja flygledaren med beräkningar och prognoser. Då gäller det för oss att utforma interaktionen med de nya funktionerna så att flygledaren kan göra sitt arbete ännu bättre. Vi arbetar också med att skapa bättre interaktion i immersiva och multimodala miljöer.

Det andra huvudämnet för vår forskning är bildreproduktion. För att kunna trycka bilder som ser ut som de ska krävs komplicerade och detaljerade modeller av hur bläck, ljus och papper samverkar. Speciellt intressant är det som kallas spektral färgåtergivning, en teknik som kan göra det möjligt att trycka bilder som ser ut som originalet även när belysningen varierar. Vi studerar också möjligheter att skapa material med ytstruktur genom tryckning.

KontaktVisa/dölj innehåll

MedarbetareVisa/dölj innehåll

Relaterad informationVisa/dölj innehåll