Norrköpings Beslutsarena - en lokal där visualisering stödjer dialoger

Bilden visar Beslutsarenan. Picture shows the arena
Thor Balkhed

Norrköpings Beslutsarena är en lokal som utnyttjar utvecklingen inom visualisering. Den består av en visualiseringsplattform där olika typer av information kan åskådliggöras och jämföras på ett överskådligt sätt via en cylindrisk skärmvägg. Alla deltagare har möjlighet att visa sin information samtidigt, vilket främjar en dialog kring olika tolkningar och handlingsvägar.

Hur kan arenan vara intressant för dig?

Beslutsarenan är en intressant lokal att hyra för alla som vill presentera, visualisera och diskutera olika typer av information samtidigt på ett överskådligt sätt. Rummets, skärmens och bordets cirkulära form skapar goda förutsättningar för dialog och icke-hierarkiska samtal. Vem som helst kan hyra Norrköpings Beslutsarena! Information om hur du går tillväga finner du längst ner på sidan.

Är du verksam inom Linköpings Universitet kan lokalen till exempel vara användbar för att genomföra fokusgrupper, planera ett forskningsprojekt, analysera ett stort material, eller utveckla olika visualiseringsverktyg. Även undervisning, exempelvis seminarier, workshops, studentpresentationer, datalaborationer eller analyssessioner passar bra att hålla i Beslutsarenan.

Jobbar du i den offentliga - eller privata sektorn och vill bjuda in flera olika aktörer till ett beslutsfattande möte, planera inför kommande år, jobba med strategier, gå igenom fall eller jobba med en budget? Då är Beslutsarenan en passande lokal som erbjuder interaktivitet men också möjligheten till att jämföra olika material. 

Välkommen in i arenan
Visa/dölj innehåll

 Filmen visar hur information kan presenteras och bearbetas i beslutsarenan.

Vill du boka Beslutsarenan? 
Visa/dölj innehåll

Boka arenan via mejl

cspr_coordinator@liu.se 

Besöksadress

Kopparhammaren 2, Norra Grytsgatan 10A, Campus Norrköping

Postadress

Linköpings universitet TEMA, Centrum för klimatpolitisk forskning 581 83 Linköping

Priser
Visa/dölj innehåll

Här hittar du våra priser

Vad kostar det?

2 timmar

3 000:-

Halvdag (3 timmar) 

4 000:-

Heldag (9-16)

6 000:-

 

Det här ingår i priset

Användning av arenan. Vi hjälper dig att starta upp och stänga ned.

Presentation av arenan 700:-
Alla priser är exklusive moms.

Så används arenan idag
Visa/dölj innehåll

Beslutsarenan är ett resultat av forskning inom interaktiv visualisering samt deltagandeforskning och används idag inom forskningsprojekt, bland annat med fokus på klimatsårbarhet, miljökommunikation, klimatforskning, omställningsforskning och kritisk visuell analys. Forskningsförankringen präglar Beslutsarenan och många av våra användare kommer från Linköpings universitet.

Till exempel har den använts inom tex. krishantering, stadsplanering och utredningar.
– Möten där alla deltagare tittar på en persons presentation är inte effektiva vid exempelvis stadsplanering eller krishantering. Då behöver olika scenarier och åtgärder enkelt kunna jämföras. Arenan är svaret på ett behov av större interaktivitet, säger forskaren Tina-Simone Neset, en av grundarna av arenan.

Tidigare gäster säger:

"Jag var i beslutsarenan och deltog i ett projektmöte i samband med utveckling av ett klimatanpassningskoncept som ’serious gaming’. Projektet visade vad det åstadkommit så långt och även planerna i den fortsatta utvecklingen. Det var imponerande att se hur snabbt det gick att byta presentatör. Skärmen som går runt väggarna gav en väldigt trevlig närvarokänsla och en otrolig överblick."
Magnus Rödin, SMHI

"Vi använde beslutsarenan i projektet Framtidens Resor i Norrköping i samband med att vi tog fram en målbild för projektgruppen. Beslutsarenans tekniska möjligheter bidrog till att skapa sammanhang och överblick för oss på ett bra sätt. Jag kan varmt rekommendera beslutsarenan för arbetsgrupper som har komplexa arbetsuppgifter att lösa och behöver se helheten." 
Anna Larsson, Norrköpings kommun

"Vi använde Beslutsarenan inom ett forskningsprojekt för att diskutera information om risker i ett förändrat klimat tillsammans med klimatforskare och användare/intressenter. Det var spännande att vara i Beslutsarenan och det gav en ny dimension till diskussionerna att kunna visa och utforska informationen på ett mer interaktivt sätt. 

Men, det var också utmanande att verkligen kunna dra nytta av arenans tekniska möjligheter och det tog lite tid att bekanta sig med formatet. Beslutsarenan kom dock till sin rätt när alla deltagare hade eget material att visa och jämföra med varandra och det runda bordet mycket till diskussionsklimatet, vilket också nämndes av flera av deltagarna efteråt."
Karin André, Stockholm Environmental Institute

Galleri 
Visa/dölj innehåll

Norrköpings Beslutsarena
Tekniken i Beslutsarenan styrs enkelt med hjälp av en surfplatta. Emelie Fälton
Norrköpings Beslutsarena
Beslutarenans nio projektorer.  Emelie Fälton
Norrköpings Beslutsarena
Beslutsarenan möjliggör ickehierarkiska diskussioner mellan deltagarna. Emelie Fälton
Norrköpings Beslutsarena
Beslutsarenan passar bra för analyser av stora material. Emelie Fälton
Norrköpings Beslutsarena
Beslutsarenan erbjuder tio stycken ingångar som kan projiceras på skärmen.  Emelie Fälton

Nyheter
Visa/dölj innehåll

Kontakta oss 
Visa/dölj innehåll