Resiliens i framtidens elsystem

Kraftlednigar vid dimmigt fält.
Kraftlednigar vid dimmigt fält.

Det svenska elnätet står inför stora förändringar vilket ökar dess komplexitet. Vid Linköpings universitet har man inlett ny forskning med fokus på resiliens i framtidens elsystem. Projektet kan ge värdefulla insikter för hur elnätets resiliens kan förbättras. Under omställningen och i framtiden.

Det svenska elsystemet genomgår stora förändringar som kan beskrivas med fyra omställningar:

  1. Avregleringen av den svenska elmarknaden,
  2. En övergång till ett grönt och hållbart energisystem,
  3. En utveckling till ett mer distribuerat elsystem med exempelvis solceller, och
  4. En elektrifiering av fordonsflottan och industriella processer.

Dessa fyra omställningar ökar komplexiteten hos elsystemet, bland annat genom ett ökat antal aktörer som kan påverka elmarknaden på olika sätt, och en ökad andel variabel elproduktion. Det är viktigt att säkerställa att elsystemets resiliens förblir hög under och efter omställningen, så att det klarar olika typer av störningar och även sådana med låg sannolikhet men med stora konsekvenser.

Resiliens är, enkelt förklarat, förmågan att stå emot och klara av en förändring. Återhämta sig och vidareutvecklas.

Tidigare störningar i elnätet

Ett exempel på störning är den asymmetriska chock som drabbade det svenska elsystemet hösten 2022, vilket resulterade i kraftigt höjda elpriser. Ett annat är stormen Gudrun som i januari 2005 drabbade södra Sverige och orsakade strömavbrott för närmare en halv miljon människor. Stormen ledde till en omfattande rekonstruktion av regionala och lokala elnät för att göra elsystemet mer resilient mot framtida stormar.

Syftet med projektet

Polar Structure Initiative Foundations logga
Projektet finansieras av Polar Structure Initiative Foundation.

Syftet är att öka förståelsen för elsystemets resiliens med tanke på de stora förändringar som elsystemet genomgår. Vi kommer att analysera vetenskaplig litteratur relaterad till elsystemets resiliens och göra djupintervjuer med aktörer på elmarknaden. Litteraturen och intervjuerna kommer att analyseras med resiliensteori. Denna teori ger ett unikt perspektiv på elsystemets förmåga att anpassa sig och återhämta sig från störningar.

Ett unikt perspektiv

Till skillnad från traditionell riskhantering fokuserar resiliensteori på hur system kan stå emot oförutsedda händelser, lära av tidigare händelser och växa sig starkare, vilket ger värdefulla insikter för hur också elsystemets resiliens kan förbättras.

Finansiering

Projektet finansieras av Polar Structure Initiative Foundation.

Publikationer

Omslag för publikation ''
Maria Andersson, Louise Ödlund, Patrik Thollander (2024)

Proceedings of the 10th World Congress on New Technologies (NewTech'24) Vidare till DOI

Vi som jobbar i projektet

Relaterat innehåll - bidrag till LiU: forskare från Polar Structure Initiative Foundation

Organisation