De patienterna träffar vi ofta i vår kliniska vardag på en smärt-rehab klinik. Dålig nutrition kan spela en viktig roll i debut av smärta, utveckling och prognos av långvarig smärta.
International Association for the Study of Pain (IASP) påpekar vikten av att integrera kostinterventioner i smärtbehandling, men det har ännu inte tillämpats i svensk smärtvård. För att kunna anpassa och implementera kostrekommendationerna till svenska förhållanden, bilder vi en forskargrupp med både kliniker och forskare från olika discipliner, varav flera har en bakgrund av nutrition.
Vårt forskningsintresse om ’bättre nutrition, mindre smärta’ leder oss till att söka svar på varför och hur nutrition kan påverka smärtupplevelse. Vi samarbetar bland annat med forskarkollegor i:
• Det nationella forskarnätverket knutet till Nationellt Register för Smärtrehabilitering (NRS), där vi studier om/hur livsstilsfaktorer bland annat kostvanor påverkar rehabiliteringsresultat.
• Department of Biosciences and Nutrition and the IMPACT research group, Karolinska Institute (Prof. Marie Löf and Dr Maria Henström)
• Hunter Integrated Pain Service (HIPS), John Hunter Hospital, Australia (Dr Katherine Brain and Dr Chris Hayes)
• Hunter Medical Research Institute (HMRI) Food & Nutrition (F&N) Research program, School Health Sciences, College Health Medicine & Wellbeing, University of Newcastle, Australia (Professor Clare Collins, Professor Tracy Burrows and Dr Rebecca Collins)
• Department of physiotherapy, University Bournemouth University, UK (Dr Elma Omer)