Tryckt elektronik

Screentryck, tillverkning av elektroniska komponenter

Många elektroniska material, särskilt organiska, kan erhållas i flytande form, som en sorts bläck. Detta öppnar upp spännande möjligheter att tillverka elektronik med vanliga tryckmetoder.

Forskningsledare: Isak Engquist Elektroniskt bläckElektroniskt papperPower paper leder ström för att tända en glödlampa

Föreställ dig elektroniskt bläck – vad kan man göra med det?

Inom forskningsområdet Tryckt elektronik studerar vi komponenter och kretsar som kan tillverkas med tryckmetoder såsom screentryck, gravyr, och bläckstråleskrivare.

Målsättningen är att möjliggöra billig och pålitlig massproduktion, men även att tillhandahålla en tillverkningsprocess som är flexibel och anpassningsbar, för att snabbt kunna modifiera forskningsexperiment eller kommersiella prototyper.

Därutöver kan tryckning användas för flexibla (böjbara och vikbara) kretsar, och för elektronik på ovanliga substrat (t.ex. sedlar, kläder, förpackningar). '

Några av våra långsiktiga forskningsintressen är tryckta kretsar som interface till kiselchip, tryckta sensorer, elektroniskt papper där elektroniken är inuti pappret (inte bara ovanpå), och högpresterande tryckta komponenter som utnyttjar kombinerade organiska och inorganiska material.

Publikationer

2023

2022

Forskningsledare

Medarbetare

Tryckt elektronik på LOE – igår och idag

Forskningsledare Isak Enquists presentation som hölls vid invigningen av Swedish Research Laboratory for Printed Electronics på LiU, Campus Norrköping.

Al Jazeera om power paper

Al Jazeera plus har gjort en video om forskningen kring power paper på LOE, Laboratoriet för organisk elektronik.

Nyheter

LOE