Ungdomars definitioner av psykisk ohälsa

Bilden visar ungdomar
Foto: Pixabay

Statistiken visar på en ökning av den psykiska ohälsan bland ungdomar under de senaste tjugo åren, speciellt bland äldre flickor. Osäkerheten är dock stor bland forskarna gällande vad de självrapporterade psykiska problemen står för (vad det är man mäter) och hur den upplevda psykiska ohälsan påverkar de unga i deras liv. I min forskning studerar jag elever i årskurs 9 och hur de tolkar och förhåller sig till frågorna som ställs i enkäter om psykisk hälsa.

Projektet är en studie av WHO:s enkät Skolbarns hälsovanor som genomförs 2017/2018. Vi kommer att undersöka vad som döljer sig bakom siffror om ökad psykisk ohälsa bland unga. Vilken slags utsatthet talar vi om när vi beskriver barns och ungas välbefinnande i termer av psykiatriska symptom?

Genus och psykisk hälsa

Forskningen syftar till att generera kunskap om hur unga själva anammar, ifrågasätter och utmanar den psykiatriska diskursen och vad deras utsatthet består i. På så vis är det ett komplement till den kunskap som genereras via enkäter. Vidare är det ett bidrag till genusforskningen genom sitt fokus på hur pojkar och flickor positionerar sig själva och varandra i förhållande till begreppen. Resultatet har betydelse för yrkesverksamma och förståelsen för unga, och kan ge nya perspektiv när det gäller att tolka och hantera psykisk ohälsa.

Internationell och tvärvetenskaplig samverkan

Professor Vicki Coppock vid Edge Hill University i England, som vi har samarbetat med sedan 2014, deltar som expert i projektet, tillsammans med docent Ann-Britt Wiréhn, statistiker och verksamhetschef för FoU-enheten för närsjukvården i Östergötland, professor emerita Marianne Cederblad, barnpsykiatriker, och professor Karin Zetterqvist Nelson, licensierad psykolog och forskare vid tema barn.

Projektets titel: Att ”känna sig nere” och ”ha svårt att somna”. En etnografisk studie om vad psykisk (o)hälsa betyder för unga.
Finansiär: Forte - Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

I media

Anette Wickström om ungas psykiska ohälsa i Vetandets värld

Anette Wickström, medverkar i Vetandets värld och berättar där om vad hon tillsammans med sin kollega Sofia Kvist Lindholm har funnit för spår i ett pågående forskningsprojekt om vad ungdomar har i åtanke när de svarar på enkätfrågor om psykisk ohälsa.

Lyssna på programmet i Vetandets värld, P1, Sveriges Radio

Forskare

Publikationer

From individual to relational strategies: Transforming a manual-based psycho-educational course at school