Varnande ljudmiljöer

VMA signal horn.
Foto: Thomas Henriksson/MSB

Vilken roll spelar offentliga, varnande ljud i vardagslivet och i det svenska samhället? Ett projekt som undersöker hur Hesa Fredrik (VMA), som lanserades 1931, påverkar och har påverkat oss.

I nästan hundra år har “Viktigt Meddelande till Allmänheten” (VMA) varit det system som använts i Sverige för att varna civilbefolkningen vid flyglarm, större olyckor eller samhällsstörningar. VMA lanserades första gången 1931 och har sedan dess format den urbana modernitetens soundtrack genom sändningar i radio och tv, samt genom installation och testning av utomhussirener – i folkmun kallad “Hesa Fredrik”.

Projektets syfte

Efter ett antal utredningar och promemorior under det senaste decenniet – och även en proposition i april 2023 – vet vi en del om de tekniska, institutionella och juridiska aspekterna av VMA i Sverige.

Vi vet fortfarande väldigt lite om vilken roll dessa offentliga, varnande ljud har spelat och fortfarande spelar i det svenska samhället och i människors vardagsliv. Syftet med detta projekt är att bidra med just sådan bredare, samhällsvetenskaplig och humanistisk kunskap mitt i det teknikskifte som idag innebär digitala lösningar på hur varnande ljudmiljöer ska konstrueras.

I projektet spåras VMA:s intellektuella, politiska, materiella och kulturella utveckling för att ge ett väsentligt och historiskt förankrat forskningsbidrag som i sin tur kan underlätta policy och offentlig kommunikation på området.

Projektet kommer att kartlägga, klargöra och analysera VMA:s historiska förutsättningar, vetenskapliga kunskapsproduktion, infrastrukturella och kommunikativa möjligheter, men även dess kulturella erfarenheter för att utvärdera dess kvardröjande eko i dagens politiska landskap.

I projektet kommer också jämförelser att göras med andra skandinaviska länder, i synnerhet utvecklingen i Danmark och Norge, för att placera de svenska varnande ljudmiljöerna i ett välbehövligt internationellt perspektiv.

Kontakt

Finansiering

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet 2024–2026 under den särskilda utlysningen om beredskap och säkerhet (VR-Säker).

Projektmedlemmar

Marie Cronqvist (PI)

Emil Stjernholm (Lunds universitet)

Elin Franzén (Stockholms universitet)

Iben Bjørnsson (Forsvarsakademiet, Köpenhamn)

Rosanna Farbøl (Oslo universitet)

Nyheter

Organisation