Den ökade digitaliseringen i arbetslivet har medfört att alltmer arbete genomförs i och genom olika digitala system och programvaror. Sådana system gör anställda mer nåbara, underlättar möjligheten att kommunicera och kan göra arbetsprocessen mer effektiv, oavsett var arbetet genomförs. Samtidigt kan digitala system och programvaror även ge omfattande information om anställdas arbete och aktiviteter.
För att kunna leda och ta beslut i en organisation behövs relevant information om arbetet och dess genomförande. Dock saknas det kunskap om hur olika digitala verktyg, system och program används för att få information, hur den används och hur anställda upplever detta.
Digital övervakning och arbetsmiljö i fokus
Syftet med forskningsprojektet WATCH (Digitala analysverktyg och anställdas hälsa) är att undersöka hur digitala verktyg används för att få information om anställdas arbete och aktiviteter (så kallad digital övervakning) i svenskt arbetsliv. Syftet är även att undersöka vilken betydelse användningen av sådana digitala verktyg kan ha för medarbetare och arbetsgrupper.
Undersöker hur chefer och medarbetare ser på digital övervakning
Projektet är treårigt med start 2025. Det vänder sig till chefer och medarbetare inom tjänstemannayrken på den svenska arbetsmarknaden. Data samlas in genom enkäter liksom intervjuer.
Underlag för bättre beslut om digitala verktyg
Projektet förväntas bidra med vetenskapligt underlag med relevans för svensk samhällsdebatt, lagstiftning och riktlinjer för hur digitala verktyg kan användas. Genom att förstå både de positiva och negativa konsekvenserna av digitala verktyg för informationsinhämtning kan organisationer skapa mer effektiva och hälsosamma arbetsmiljöer. Detta är relevant för både arbetsgivare och medarbetare, samt för olika typer av organisationer som använder eller planerar att använda digitala verktyg för att hämta information om anställda.
Forskningsprojektet finansieras av Forte.