Användandet av non-invasiv ventilering (NIV) vid respirationssvikt har ökat inom slutenvården under de senaste åren. Eftersom masken behöver sitta tätt för att skapa ett positiv tryck kan behandlingen ge komplikationer i form av trycksår, framför allt kring näsrygg men även kind/öra. Ca 33% av alla trycksår uppkomna på sjukhus r orsakade av medicinsktekniska produkter.
Den första reaktionen i en vävnad som utsätts för skadligt tryck är inflammation, och i dag finns inget sätt i det kliniska omvårdnadsarbetet att upptäcka tidig inflammation. Först när en skada redan har uppkommit, i form av kvarvarande rodnad kan vårdpersonalen identifiera inflammationen. Tidigare forskning har dock visat att det är möjligt att mäta inflammationsmarkörer ”cytokiner” som utsöndras från huden som utsätts för tryck.
Min forskning undersöker vilka biomarkörer som reagerar på tidig vävnadsskada, hur lång period som det går att applicera en NIV-mask utan tecken på inflammation uppstår, samt hur lång återhämtningsperioden är för vävnaden om tecken på vävnadsskada/inflammatorisk respons har uppstått.
Jag undersöker även sjuksköterskans roll vid NIV-behandling och hur omvårdnadsåtgärder påverkar patientens välmående och behandlingseffekt.