Osteoporos (benskörhet) är en sjukdom som innebär att skelettet förlorar sin normala funktion och inte håller för en ”förväntad” belastning, vilket gör att man kan drabbas av en fraktur redan vid ett ringa våld, t.ex. att man ramlar från stående till markplan.
Man skulle kunna se osteoporos som en form av ”skelettsvikt”, det vill säga likvärdigt med hur vi beskriver andra organ som inte längre uppfyller sin förväntade funktion, till exempel hjärtsvikt, njursvikt, leversvikt.
Osteoporosfrakturer är vanliga (varannan kvinna och var fjärde man), kostsamma och allvarliga med risk för bestående funktionsnedsättning, kroniska smärttillstånd och överdödlighet. Samtidigt är sjukdomen idag kraftigt underdiagnostiserad och underbehandlad. För att förbättra omhändertagandet alla regioner införa så kallade frakturkedjor för att säkerställa att patienterna identifieras, utreds och behandlas korrekt. I vår forskning fokuserar vi kring innovativa kliniknära lösningar för frakturkedjan.
Forskningen samlas under PreventFROST (Prevent Fractures in Osteoporosis – en frakturkedja blir aldrig starkare än dess svagast länk) med flera fristående underprojekt.
Här ingår bland annat:
VertAIdo-projektet:
Ett kliniknära projekt där vi studerar möjligheterna att med AI-stöd identifiera fler kotfrakturer i klinisk rutin. Projektet har medel från Vinnova/AIDA.
FlagFROST-projektet:
Kliniskt beslutsstöd för att i journalsystemet få stöd att identifiera riskindivider och leda patienten vidare i frakturkedjan.
PATOS-projektet (Patient education in osteoporosis):
Ett multiprofessionellt projekt med syfte att ta fram en nationellt tillgänglig kvalitetssäkrad digital patientutbildning. I projektet är flera brukare (patientperspektiv) med. Projektet är ett samarbete mellan flera regioner. Projektet har erhållit medel från FORSS och ALF.
FlagFallers:
Vad är det farliga i med ett fall – är skelettet en missad länk i fallpreventionen? Projektet har erhållit medel från FORSS.
Diagnostik:
Idag mäts benhälsa med en så kallad bentäthetsmätning där vi får fram en bendensitet (bentäthet). Kan vi med nya kliniskt tillgängliga tekniker kunna addera bedömning av mikrostruktur av skelettet (trabekulära och kortikala egenskaper) och bättre bedöma benhälsan och predicera hållfasthet