I dagens konsumtionskultur är barn konsumenter och de blir tilltalade som konsumenter av många aktörer på marknaden. Reklam riktas direkt och produkter görs med barn i åtanke. Barn används också i reklam för att locka vuxna till konsumtion. Jag intresserar mig för hur det sker, hur barn synliggörs och vad det säger om den vidare samhälleliga synen på barn. Reklamlagstiftning som har med barn att göra, reklam som riktas till barn och produkter som tillverkas för yngre målgrupper är exempel på områden som jag har granskat.
Vinstdriven barnvård
Främst har min forskning berört förutsättningar för dagens barn. I och med ett beviljat forskningsanslag från Vetenskapsrådet 2017 har jag nu fått anledning att även undersöka historiska konsumtionsaspekter. I projektet ”Flykt från skammen eller semester från familjen? Marknaden för privata spädbarnshem och barnpensionat 1915-1975” granskar jag historiska annonser kopplad till vinstdriven barnavård. Projektet fördjupar kunskapen om verksamheter där föräldrar betalat för att under kortare eller längre tidsperioder leja ut ansvaret och omvårdnaden om sina barn. Där granskas även de privata verksamheter som erbjöd ogifta kvinnor att föda barn i hemlighet.
Läs mer om projektet via länken under "forskning" längre ned på sidan.
Det visuella kulturarvet
Bilder och visualitet är ett viktigt spår i min forskning. Ett beviljat forskningsanslag för projektet ”Barns kulturarv – arkivets visuella röster” placerat inom Forskningsprogrammet DIGARV ger mig sedan år 2021 anledning att fördjupa det spåret. Projektet, som genomförs i samarbete med Svenskt Barnbildarkiv (SBBA), syftar till att lyfta fram och utveckla metoder och teorier för bevarande av barns kulturarv. Frågor om barns egna bilder, arkivets katalogisering och digitaliserat bevarande av kultur såsom del av barns rätt till kultur undersöks här.
Läs mer om projektet här eller under "forskning" längre ned på sidan.