marar83

Maria Arnelid

Postdoktor

Jag är en kvalitativ, tvärvetenskaplig forskare som är intresserad av frågar kring arbete, omsorg och rätten till vård och socialt stöd i en välfärdsstat som förändras.

Välfärd i förändring

Vad som enar min forskningsprofil är frågor kring hur välfärdstjänster organiseras och förändras, ett intresse för den politik och de policys, arbetspraktiker och tekniker som bidrar till sådan förändring, och vad detta innebär för de som är i behov av omsorg eller socialt stöd. Jag är en tvärvetenskaplig forskare med en bakgrund i fält såsom Genusvetenskap, Socialantropologi och Teknik- och Vetenskapsstudier. Genomgående för min forskning, utöver intresset för vård och omsorg i förändring, är kvalitativa och etnografiska metoder.

Samverkan vid vård- och omsorgsinsatser för personer med demenssjukdom

Jag arbetar som postdoktor inom projektet Samverkan vid vård- och omsorgsinsatser för personer med demenssjukdom som finansieras av Forte och leds av Johannes H. Österholm. I detta projekt undersöker vi hur vård- och omsorgsaktörer samverkar och koordinerar insatser för att tillgodose den enskildes vård- och omsorgsbehov vid utskrivning från slutenvård. Projektet fokuserar även på hur delaktighet för personer med demenssjukdom tar sig i uttryck i praktiken och stöds och/eller hindras av aktörer involverade i beslut om vård- och omsorgsinsatser.

Välfärdsteknik inom äldreomsorgen

Som doktorand på Institutionen för Tematiska Studier (Tema Genus) studerade jag utvecklingen och implementeringen av välfärdsteknik inom äldreomsorg. Min avhandling fokuserar på hur välfärdsteknik kopplas till frågor kring kommuners ansvar för att samordna och finansiera äldreomsorg, och till specifika vård- och omsorgsideal. Avhandlingen studerar utvecklingen och implementeringen av välfärdsteknik i två sammanhang: genom kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med beslutsfattare i kommuner och genom en etnografisk studie av utvecklingen av en samtalsrobot för vård- och omsorgsboenden. I avhandlingen analyserar jag de sociotekniska föreställningar som informerar beslutsfattande kring välfärdsteknik, hur dessa blir till materiell verklighet, och vad dessa processer säger om relationen mellan föreställningar och de organisationer, teknik och människor de involverar. Jag fokuserar även på hur vård- och omsorgsideal och vård- och omsorgspraktiker omförhandlas i utvecklingen och implementeringen av välfärdsteknik.

Min forskning

Publikationer

2025

Maria Arnelid (2025) Teknik för en åldrande befolkning: Hur äldreomsorgen föreställs och omförhandlas genom välfärdsteknik

2024

Maria Arnelid, Dominika Lisy (2024) Public Research Communication as a PhD Student: Experiences from a Social Robot Exhibition Beyond academic publics: Conversations about scholarly collaborations with cultural institutions, s. 51-64 (Kapitel i bok, del av antologi)

2023

Sofia Thunberg, Maria Arnelid (2023) Robot Pets for Older Adults Adopted by Over Half of Swedish Municipalities PROCEEDINGS OF THE 11TH CONFERENCE ON HUMAN-AGENT INTERACTION, HAI 2023, s. 455-457 (Konferensbidrag) Vidare till DOI
Sofia Thunberg, Maria Arnelid, Hannah Bradwell, Leonie Cooper, Lihui Pu (2023) Second Edition of Workshop in Care Robots for Older Adults (CROA)
Katie Winkle, Donald McMillan, Maria Arnelid, Madeline Balaam, Katherine Harrison, Ericka Johnson, Iolanda Leite (2023) Feminist Human-Robot Interaction: Disentangling Power, Principles and Practice for Better, More Ethical HRI Proceedings of the 2023 ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction, s. 72-82 (Konferensbidrag) Vidare till DOI

Handledare och kollegor

Organisation