Universitetslektor, Docent
The Artificial Intelligence for Development in Africa
Hur kan vi påverka de konstant utvecklande AI-infrastrukturerna för att ta tillvara på deras fördelar samtidigt som vi förhindrar dem från att utnyttja människor?
Robotar har tagit klivet in i våra hem, snart stöter vi på dem i vården. Projektet studerar om och hur vi kan bygga relationer med sociala robotar som bygger på tillit, empati och ansvarstagande.
Autonomi och AI är inte bara teknik. Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse finansierar 16 forskningsprojekt som studerar hur AI och autonoma system påverkar samhället och våra beteenden. Två av projekten finns vid LiU.
Nätverket syftar till att initiera tvärvetenskapligt samarbete för att utveckla föreställningar kring vad digital suveränitet kan betyda och hur den kan användas för att säkerställa de digitala rättigheterna för människor som bor i smarta städer.
För att skapa en hållbar stadsmiljö används "smarta" tekniker för energieffektivitet eller miljöskydd. Men lika viktigt är det att inkludera alla grupper av medborgare och deras behov för att skapa en miljö som är säker, tillgänglig och bekväm.
Festivalen markerade slutfasen av ett projekt där ett team av LiU-forskare haft ett utbyte med medborgare, tekniska utvecklare och andra aktörer runt en testplats för en ”smart stad” i Norrköping. Tanken är att sammanföra behov och visioner.
Projektet Testbädd Kungsgatan skapar en plattform för att undersöka möjligheterna i att analysera stora datamängder som samlats in från olika källor.
Maria Arnelid
Doktorand
Signe Bjerrekär Skov
Dominika Lisy
Hur riskerar modern teknik att ge oss en skev bild av världen? Och går problemet i så fall att komma till rätta med? För att söka svar samarbetar forskare på Tema Genus med kollegor inom datavetenskap.
Fem forskningsprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap vid Linköpings universitet får dela på 14 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond. Projekten handlar bland annat om språkstörningar, penningpolitik och feminism.
Tio forskare vid LiU har beviljats pengar i olika utlysningar från Formas forskningsråd. Forskning om urbana odlingsområden, möjligheterna att ta bort redan gjorda koldioxidutsläpp och värphönsens välfärd är några av projekten som finansieras.
I framtiden kan AI komma att användas som hjälp för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid LiU ska leda ett nytt projekt om etik, förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.
Ett tvärvetenskapligt forum för att diskutera humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv på AI. Vi utforskar den historiska fascinationen med att bygga intelligenta maskiner och hur det påverkar vårt liv, samhälle och vår kultur.
Ett forskarkollektiv som undersöker sociala, kulturella och filosofiska aspekter av teknologi i olika praktiker. I P6 bidrar vi till förståelse av kunskapsproduktion, till feministisk teori och medicinsk humaniora.
Bodies Hub består en grupp forskare som bedriver tvärvetenskaplig forskning och undervisning om kroppar, identitet, sexualitet, kön med mera.
Vi samlar, stärker och utvecklar forskning, undervisning och samverkan inom området medicinsk humaniora och bioetik.
Tema Genus bedriver forskning, forskarutbildning, undervisning och samverkan grundad i tvärvetenskaplig genusvetenskap med en stark internationell förankring.
Linköpings universitet, LiU, erbjuder innovativa utbildningar och gränsöverskridande forskning. Studenterna är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden och enligt internationella rankningar är LiU bland de främsta i världen.