Fotografi av Sara Liin

Sara Liin

Biträdande professor

Varje hjärtslag och nervimpuls är möjlig tack vare välkontrollerade flöden av joner genom specialiserade proteiner, jonkanaler. Jag vill förstå hur felaktiga jonkanaler orsakar sjukdom och hur vi kan hjälpa jonkanalerna att återfå sin funktion.

Att förstå och ta kontroll över kroppens elektriska aktivitet

Specialiserade proteiner – jonkanaler – är avgörande för hjärtats rytm och nervsystemets impulser. Om dessa jonkanaler är muterade och inte fungerar som de ska kan vi drabbas av allvarliga sjukdomar.

I min forskning vill jag förstå hur ärftliga mutationer stör jonkanalers funktion. Min forskning handlar också om att utveckla nya kemiska substanser för att rädda en normal funktion hos dessa jonkanaler. 

Min grupp forskar på jonkanaler som återfinns i såväl människans hjärta, nervsystem som muskler. Jag är dock särskilt fascinerad av hjärtats jonkanaler. Mutationer i dessa kan orsaka rytmrubbningar i hjärtat, som förmaksflimmer och kammarflimmer, vilka i värsta fall orsakar plötsligt hjärtstopp. Vår förståelse för hur dessa mutationer orsakar rytmrubbningar hos patienter är dock knapp och det finns idag inte läkemedel som återställer en normal kanalfunktion och hjärtrytm. Min förhoppning är att min forskning ska bidra till framtida, bättre, läkemedel för patienter som lider av exempelvis rytmrubbningar i hjärtat.

Postdoktorer sökes!

Vi är alltid intresserade av att höra från studenter och postdoks som önskar bli en del av vårt team. Vid intresse, kontakta mig på sara.liin@liu.se.

I nuläget är vi särskilt angelägna om att stärka vårt team med postdoktorer engagerade i vårt ERC-projekt om hur endogena molekyler reglerar spänningskänsliga kaliumjonkanaler inom Kv7-familjen, samt hur detta kan nyttjas för nya farmakologiska strategier. Projektet använder sig av såväl elektrofysiologiska tekniker (främst två-elektrods voltage clamp) som beräkningstekniker (molekyldynamik) för att studera jonkanaler.

Publikationer

Omslag för publikation ''
Sara Liin, Malin Silverå Ejneby, Rene Barro-Soria, Mark Alexander Skarsfeldt, Johan Larsson, Frida Starck Härlin, Teija Parkkari, Bo Hjorth Bentzen, Nicole Schmitt, H. Peter Larsson, Fredrik Elinder (2015)

Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America , Vol.112 , s.5714-5719 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Sara Liin, Samira Yazdi, Rosamary Ramentol, Rene Barro-Soria, H. Peter Larsson (2018)

Cell Reports , Vol.24 , s.2908-2918 Vidare till DOI

Nyheter

kvinna håller händerna över hjärtat.

Östrogen en möjlig riskfaktor vid hjärtrytmrubbning

Könshormonet östrogen har en negativ påverkan på regleringen av hjärtats slag, enligt en experimentell studie från LiU. Östrogenets påverkan tycks samverka med ärftliga förändringar som orsakar en hjärtsjukdom där hjärtats rytm störs.

en grov pensel stryks över handryggen

64 miljoner kronor till forskning inom medicin och hälsa

Fjorton forskare vid LiU får tillsammans drygt 64 miljoner kronor i forskningsanslag. Det står klart när Vetenskapsrådet nu har fattat beslut om fördelningen av 1,1 miljard kronor i forskningsmedel till forskare inom medicin och hälsa.

Bild på kvinnlig forskare som handleder en manlig post doc i laboratoriet.

Cellernas elektricitet blev Sara Liins hjärtesak

För att hjärtat ska slå krävs att ett tunt hölje runt cellerna öppnas och släpper igenom en liten elektrisk laddning. Årets Fernströmspristagare Sara Liin studerar hur man kan ta kommandot över strömmarna som avgör våra hjärtans rytm

Bild på Sara Liin, ledamot i Sveriges unga akademi.

Saras forskning började med löpning

Hur gör man för att hitta sin forskaridentitet när man är i starten av sin karriär? Hur är det att vara mitt uppe i sitt största forskningsäventyr? Sara Liin, en ung lovande forskningsledare, berättar om sin resa från löparbanan till labbet.

Eleni Stavrinidou

Ny bok om barnen som blev forskare

Barnboken Forskardrömmar gläntar på dörren till universitetet och berättar om barn som sedan blev forskare till yrket. Sveriges Unga Akademi står bakom boken där två forskare från LiU berättar om sin barndom och hur det kom sig att de blev forskare.

Vetenskapsrådet delar ut 44 miljoner till forskning vid Medfak

Vetenskapsrådet har fattat ett flertal bidragsbeslut. För Medicinska fakultetens del innebar det elva beviljade bidrag fördelat på tio forskare. Totalt rör det sig om 44,2 miljoner kronor.

Forskning

Om mig

CV

Universitetslektor vid Linköpings universitet
2020 -

Biträdande lektor vid Linköpings universitet
2016 - 2020

Junior gruppledare
2015 - 2016 Linköpings universitet, Institutionen för klinisk och experimentell medicin

Doktorsexamen i neurobiologi
2011

Mastersexamen i medicinsk biologi 
2005

Utmärkelser 

2021 Eric K. Fernström pris för unga forskare

Visiting Postdoctoral Fellow, University of Miami

Visiting Postdoctoral Fellow, SciLifeLab

 

 

Undervisning

Läkarprogrammet

Magisterprogrammet i biomedicin

Organisation