Avdelningen för cell- och neurobiologi (CNB)

Avdelningen för cell- och neurobiologi (ACN) vid Linköpings universitet, är en dynamisk och innovativ miljö där två framstående avdelningar, cellbiologi och neurobiologi, har slagits samman.

Med cirka 100 engagerade medarbetare under ledning av avdelningschef Anita Öst och enhetschef Johan Brask, strävar vi efter att skapa en inspirerande och stödjande miljö för alla våra medarbetare.

Här bedriver vi forskning om både olika cellers uppbyggnad och funktion samt nervsystemet och de sensoriska organen. Forskningen involverar allt från genetiska och molekylära studier till studier av cellkommunikation, hur celler bygger upp vävnader och organismer, funktioner hos jonkanaler i olika typer av celler, samt hur olika neuronala system, såsom hörsel, syn och känsel, är organiserade och fungerar. Vi undersöker även mekanismerna bakom degenerativa sjukdomar i det centrala nervsystemet.

Genom att förstå dessa processer är målet för vår forskning att på sikt hitta sätt att förebygga, diagnostisera och bota sjukdomar både på cellnivå och inom nervsystemet samt de sensoriska organen.

Avdelningen är också involverad i undervisning på medicinska och biomedicinska grundutbildningar samt masterprogram. Vi bedriver dessutom forskarutbildning och post-doktoral utbildning.

Längre ner på den här avdelningssidan kan du hitta mer information om vår avdelning och våra medarbetare.

Nyheter

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Person (Peter Larsson) framför ett mikroskop.

Befintligt läkemedel kan reparera jonkanal kopplad till epilepsi

Muterade varianter av en viss jonkanal orsakar svårbehandlad epilepsi. Nu visar en studie i tidskriften Nature att ett vanligt anestesiläkemedel, propofol, kan återställa jonkanalens funktion.

Forskare (Emma Björk, sittandes, Anna Fahlgren, står) i labb.

Boostat nanomaterial ska fästa höftprotesen

Cellbiologen Anna Fahlgren har slagit sig ihop med materialforskaren Emma Björk. Tillsammans ska de använda nanomaterial som kan bidra till en bättre läkprocess och snabbare återhämtning för patienten.

Forskning

Ett laboratorium.

Ingrid Asp Psoriasis Research Center

Experimentella och kliniska studier av psoriasis. Psoriasis är en vanlig hudsjukdom som drabbar cirka 3 % av befolkningen. Det är en immunologiskt medierad sjukdom som uppstår hos individer med en genetisk predisposition.

En forskare arbetar i ett labb.

Experimentella och kliniska studier av psoriasis

Forskning vid Ingrid Asp Psoriasis Research Center kan delas in i tre delområden; cellbiologiska studier, immunologiska studier och genetiska studier.

personer i lab.

Igelströms forskargrupp

Sinnesintryck kan vara överväldigande eller svåra att förstå när en lever med autism eller ADHD. Vi använder psykologiska tester, virtual reality-spel och hjärnavbildning för att testa perception och kognitiv funktion hos dessa personer.

Kontakt

Medarbetare