Den mänskliga kroppen har flera barriärer som skyddar vitala organ från gifter och infektioner, men som också kan hindra livräddande läkemedel från att nå sina mål. En av de mest svårgenomträngliga barriärerna är blod-hjärn-barriären, en strikt reglerad skyddsbarriär som stoppar de flesta ämnen från att ta sig in i hjärnan. Trots att den är avgörande för vår överlevnad gör, försvårar den behandling av neurologiska sjukdomar som epilepsi och Parkinsons. Vissa aggressiva tumörer skapar dessutom egna barriärer genom att bilda tät vävnad, öka trycket och utveckla onormala blodkärl som effektivt håller läkemedel ute. För att övervinna dessa hinder krävs innovativa strategier som säkerställer att läkemedel når dit de behövs som mest.
Nya tillvägagångssätt för precisionsstyrd läkemedelsleverans
Med en bakgrund inom tillämpad fysik och ingenjörsvetenskap integrerar jag materialvetenskap, enhetsdesign och beräkningsmodellering för att utveckla nya terapeutiska verktyg. Mitt arbete sträcker sig från att förstå grundläggande principer inom materialdesign och massöverföring till att omsätta dessa insikter i funktionella läkemedelssystem. Genom datormodellering och finita element-metoder optimerar jag dessa system för att förbättra både precision och effektivitet. Huvuddelen av mitt arbete fokuserar på elektroforetisk läkemedelsleverans, en teknologi även känd som iontronik. Den använder laddade hydrogeler och elektronisk styrning för att frisätta läkemedel exakt när och var de behövs – utan vätskeflöde. Denna egenskap gör iontronik särskilt lämplig för kroppens mest känsliga mål, såsom hjärnan. Oavsett om det handlar om att utveckla programmerbara implantat för cancerbehandling under lång tid, eller att konstruera miniatyriserade kemiska gränssnitt för att kontrollera epileptiska anfall, är mitt mål att skapa lösningar vi kan lita på.
Samarbete över discipliner
Jag drivs av utmaningen att omvandla vetenskapliga framsteg till meningsfulla patientlösningar, men jag är övertygad om att banbrytande innovation kräver starkt samarbete. Att lösa komplexa, tvärvetenskapliga problem kräver expertis från akademi, industri och klinisk verksamhet. Genom att samarbeta med biomedicinska forskare, beräkningsmodellutvecklare och kliniker kan vi utveckla innovativa och praktiska lösningar. Genom kontinuerlig utveckling och preklinisk validering kommer vi allt närmare nya behandlingsalternativ för dem som behöver dem mest.