Valborgsfirande med Musik vid LiU

Valborg är en av årets stora högtidsdagar för högskolor och universitet. I Linköping har Linköpings Studentsångare och studentorkestern LiTHe Blås en viktig roll när våren välkomnas med traditionsenligt firande i form av musikparad, mösspåtagning och vårsånger. I år firas högtiden på ett virtuellt vis. Ta del av programmet för 2021 nedan. 

Program 2021 - VirtualborgVisa/dölj innehåll

Valborgsfirande studentmössorI snart 50 år har Linköpings Studentsångare på Valborgsmässoafton arrangerat mösspåtagning och sjungit in våren på Borggården vid Linköpings slott, en härlig och uppskattad del av Linköpings valborgsfirande! Nästa år firar Linköpings Studentsångare 50-årsjubileum och då hoppas vi att få möta dig och hela vår publik med körsång och fest på olika sätt under året.

Men i år är, precis som förra året, det mesta annorlunda och under rådande omständigheter kan vi såklart inte samla hela vår stora publik och sjunga in våren på Borggården. Denna tradition är viktig för oss och våren tar ju inte ledigt. Därför kommer vi i år att med långa avstånd och filmens hjälp sjunga in våren för att sprida hopp, livsglädje och dela upplevelsen med dig. En positiv aspekt är att vi inte behöver oroa oss för hur vädret blir i år, vi vet att det blir strålande sol (precis som förra året)!

På Valborgsmässoafton, 30 april 2021, sänder vi vår nyproducerad film, producerad av Björn Rallare, med Studentsångarnas traditionella Mösspåtagning och Vårsånger i ny förpackning med nya vårtal och virtuella nyheter. Årets vårtalare är Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet, August Goldhahn, ordförande i StuFF, och dessutom medverkar landshövding Carl Fredrik Graf med en hälsning.

Leta fram din studentmössa i förrådet och var med oss, fast hemifrån, kl 15.00 när vi traditionsenligt stämmer upp i studentsången och sjunger in våren.
Det blir som vanligt, fast annorlunda!

Filmen finns på lkss.se/valborg kl 15:00 den 30:e april.

Virtualborg 2021, missa inte detta!

Christina Hörnell,
Dirigent Linköpings Studentsångare
direktor musices Linköpings universitet


Årets vårtalare och medverkande

Foto Charlotte Perhammar

I år har vi den stora glädjen att presentera rektor Jan-Ingvar Jönsson, professor i medicinsk cellbiologi, och sedan 1 juli 2020 rektor för Linköpings universitet.

 

August Golhahn, årets vårtalare 2021Årets vårtalare 2021

Årets vårtalare för studenterna är August Goldhahn kårordförande för Studentkåren för utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet (StuFF). August är uppvuxen i Linköping och studerar vanligtvis till civilekonom när kåruppdraget inte kallar.

Förutom som talare kan du även se August i kören, där han både är aktiv studentsångare och körens verkställande ordförande.

Landshövding Carl Fredrik Graf medverkar med en hälsning!

Linköpings studentsångare, körledare Christina HörnellChristina Hörnell,
Dirigent Linköpings Studentsångare
direktor musices Linköpings universitet


Film från Valborgsfirandet 2018Visa/dölj innehåll

Studentsångarna sjunger in våren

Video från Linköpings Studentsångares framträdande Valborgsmässoafton 2018, Borggården i Linköping.

Läs om traditionenVisa/dölj innehåll

Valborgsfirande och mösspåtagning i Linköping

Hur började Valborgsfirandet och vem var den förste vårtalaren? Läs om det första framträdandet på Borggården och hur traditionen växt fram genom åren. 

År 1973 sjöng Linköpings studentsångare för första gången vårsånger på Borggården. Det finns dokumenterat på bild. Det var ett 20-tal killar i svarta collegetröjor med student- och teknologmössor som under ledning av Jan Tengström framträdde. Publiken bestod av ett 10-tal akademiker och enligt legenden var chauffören till dåvarande landshövdingen, Per Eckerberg, den ”förste vårtalaren” då han lär ha öppnat ett fönster och bett kören hålla tyst eftersom landshövdingen sov middag. Den gången stod man på marken med ryggarna mot slottsväggen.

Sedan dess har Linköpings studentsångare framträtt på Borggården varje Valborgsmässoafton vid samma tidpunkt. Den aktiva kören berikas varje år också med en grupp tidigare medlemmar, tillresande sångare som till Valborg gärna återvänder till Linköping för att vara med på det traditionella firandet. På mössornas grad av gulnad kan man skönja de olika årgångarna av tidigare studenter. Sångarna ikläder sig också sina körtröjor som de använde som aktiva sångare och eftersom färgvalet skiftat genom åren på dessa tröjor blir det också en färgskiftande och rolig detalj på scenen.

Linköpings Studentsångare, Borggården, Valborg 1979

När Hans Lundgren tillträdde som dirigent för studentsångarna, 1979, var kören placerad på ett lastbilssläp på västra sidan av Borggården, men då landshövding Björn Eriksson gick i pension (2009) tillkom ”Björn Erikssons scen” som är placerad på gårdens östra sida. Scenen är ett sinnrikt konstverk som till vardags står utplacerat i delar i parken intill Borggården och som sätts ihop till Valborg. Detta scenbygge administreras av Linköpings kommun. Genom scenens placering fungerar solen, i förekommande fall, som scenbelysning och publiken har Domkyrkan, Stadshuset och staden som fond bakom kören.

Dagsprogrammet följer ett traditionellt mönster. Studentorkestern LiTHe Blås marscherar genom stan från S:t Lars kyrka och kommer på eftermiddagen fram till Borggården där de spelar och underhåller kl. 14.40-14.55. Linköpings Studentsångare inleder därpå sitt program med vårsånger på Borggården med punktlighet klockan 15.00.  

Valborg är en av årets stora högtidsdagar vid flertalet av både Finlands och Sveriges högskolor och universitet. Den 30 april sätter man där på sig studentmössan, eller sommarmössan i de sammanhang där även vinterstudentmössa används. Mösspåtagningen hos oss i Linköping infaller med ett glatt och samfällt ”Hurra!” efter den första sången. Borggården är vid denna stund fylld av den vårträngtande och nyfikna publiken bestående av ett antal tusen besökare varje år, oavsett väderlek. Ett firande av Valborg innehåller som brukligt är även vårtal. I Linköping bjuder vi varje år på två vårtalare, där den ene representerar någon av universitetets studentkårer och den andre är representant för lärarkollegiet, samhället eller regionen. Dessa tal binds samman av studentsångarnas vårsånger och lyckas de riktigt bra med sitt uppsåt så ger sig också solen tillkänna och bländar därmed dirigenten Christina Hörnell, tillika director musices vid Linköpings universitet, när hon så önskar våren välkommen åter! 

Linköpings studentsångareLinköpings studentsångare bildades redan 1972 under namnet Lihkören av entusiastiska studenter vid dåvarande Linköpings högskola (LiH – därav namnet) Det nya namnet Linköpings studentsångare antogs 2011 för att knyta an till den akademiska manskörstraditionen. Idag rekryterar kören sångare från universitetets samtliga fakulteter och även utanför universitets ramar för att hålla högsta möjliga musikaliska kvalitet. 

Studentorkestern LiTHe Blås grundades av den då 28-årige fixaren Leif Holm, för och med Linköpings Tekniska Högskola, inför den första studentorkesterfestivalen 1973. Orkesterns verksamhet har sedan dess alltid varit starkt förknippat med SOF. Då bestod orkestern av ett tiotal spelbara musikanter iklädda lånade rockar från den saligen avsomnade orkestern Skohornen från Örebro. Nu är orkestern en stor och livskraftig ensemble som även berikas av baletten BlåsYran. Enligt traditionen brukade studenterna ha champagnefrukost i Trädgårdsföreningen och se på lådbilsrallyt, som ordnades av nationerna under åren 1987–2000. Sedan den tiden har LiThe Blås även varit med vid firandet på Borggården.

LiTHe Blås, studentorkester, Linköping Foto Daniel Haggmyr

 

Relaterat innehållVisa/dölj innehåll

KontaktVisa/dölj innehåll