Hur började Valborgsfirandet och vem var den förste vårtalaren? Läs om det första framträdandet på Borggården och hur traditionen växt fram genom åren.
År 1973 sjöng Linköpings studentsångare för första gången vårsånger på Borggården. Det finns dokumenterat på bild. Det var ett 20-tal killar i svarta collegetröjor med student- och teknologmössor som under ledning av Jan Tengström framträdde. Publiken bestod av ett 10-tal akademiker och enligt legenden var chauffören till dåvarande landshövdingen, Per Eckerberg, den ”förste vårtalaren” då han lär ha öppnat ett fönster och bett kören hålla tyst eftersom landshövdingen sov middag. Den gången stod man på marken med ryggarna mot slottsväggen.
Sedan dess har Linköpings studentsångare framträtt på Borggården varje Valborgsmässoafton vid samma tidpunkt. Den aktiva kören berikas varje år också med en grupp tidigare medlemmar, tillresande sångare som till Valborg gärna återvänder till Linköping för att vara med på det traditionella firandet. På mössornas grad av gulnad kan man skönja de olika årgångarna av tidigare studenter. Sångarna ikläder sig också sina körtröjor som de använde som aktiva sångare och eftersom färgvalet skiftat genom åren på dessa tröjor blir det också en färgskiftande och rolig detalj på scenen.

När Hans Lundgren tillträdde som dirigent för studentsångarna, 1979, var kören placerad på ett lastbilssläp på västra sidan av Borggården, men då landshövding Björn Eriksson gick i pension (2009) tillkom ”Björn Erikssons scen” som är placerad på gårdens östra sida. Scenen är ett sinnrikt konstverk som till vardags står utplacerat i delar i parken intill Borggården och som sätts ihop till Valborg. Detta scenbygge administreras av Linköpings kommun. Genom scenens placering fungerar solen, i förekommande fall, som scenbelysning och publiken har Domkyrkan, Stadshuset och staden som fond bakom kören.
Dagsprogrammet följer ett traditionellt mönster. Studentorkestern LiTHe Blås marscherar genom stan från S:t Lars kyrka och kommer på eftermiddagen fram till Borggården där de spelar och underhåller kl. 14.40-14.55. Linköpings Studentsångare inleder därpå sitt program med vårsånger på Borggården med punktlighet klockan 15.00.

Valborg är en av årets stora högtidsdagar vid flertalet av både Finlands och Sveriges högskolor och universitet. Den 30 april sätter man där på sig studentmössan, eller sommarmössan i de sammanhang där även vinterstudentmössa används. Mösspåtagningen hos oss i Linköping infaller med ett glatt och samfällt ”Hurra!” efter den första sången. Borggården är vid denna stund fylld av den vårträngtande och nyfikna publiken bestående av ett antal tusen besökare varje år, oavsett väderlek. Ett firande av Valborg innehåller som brukligt är även vårtal. I Linköping bjuder vi varje år på två vårtalare, där den ene representerar någon av universitetets studentkårer och den andre är representant för lärarkollegiet, samhället eller regionen. Dessa tal binds samman av studentsångarnas vårsånger och lyckas de riktigt bra med sitt uppsåt så ger sig också solen tillkänna och bländar därmed dirigenten Christina Hörnell, tillika director musices vid Linköpings universitet, när hon så önskar våren välkommen åter!

Linköpings studentsångare bildades redan 1972 under namnet Lihkören av entusiastiska studenter vid dåvarande Linköpings högskola (LiH – därav namnet) Det nya namnet Linköpings studentsångare antogs 2011 för att knyta an till den akademiska manskörstraditionen. Idag rekryterar kören sångare från universitetets samtliga fakulteter och även utanför universitets ramar för att hålla högsta möjliga musikaliska kvalitet.
Foto Göran Billeson
Studentorkestern LiTHe Blås grundades av den då 28-årige fixaren Leif Holm, för och med Linköpings Tekniska Högskola, inför den första studentorkesterfestivalen 1973. Orkesterns verksamhet har sedan dess alltid varit starkt förknippat med SOF. Då bestod orkestern av ett tiotal spelbara musikanter iklädda lånade rockar från den saligen avsomnade orkestern Skohornen från Örebro. Nu är orkestern en stor och livskraftig ensemble som även berikas av baletten BlåsYran. Enligt traditionen brukade studenterna ha champagnefrukost i Trädgårdsföreningen och se på lådbilsrallyt, som ordnades av nationerna under åren 1987–2000. Sedan den tiden har LiThe Blås även varit med vid firandet på Borggården.
Foto Daniel Haggmyr